Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Turecká invaze do Sýrie: pozadí Erdoganova plánu a důsledky Trumpova prohlášení

Turecké jednotky v Sýrii poblíž Manbidže, 2018. Foto: Arnada Jones, US military
Turecké jednotky v Sýrii poblíž Manbidže, 2018. Foto: Arnada Jones, US military

Komentář: Oznámení prezidenta Trumpa o stažení amerických vojáků ze Sýrie a de facto souhlas s tureckou invazí překvapily mnohé členy Kongresu i některé spolupracovníky v Bílém domě. Co může Erdoganův plán znamenat pro Kurdy, jaké jsou jeho souvislosti, ale i rizika pro samotné Turecko, vysvětluje Karolína Lahučká, analytička AMO.

Oznámení prezidenta Trumpa, že stahuje americké jednotky ze severovýchodu Sýrie, a tedy potvrzení možnosti turecké invaze, vyvolalo v českém, ale i světovém prostředí vlnu reakcí. Primární otázkou samozřejmě je, jak tato skutečnost ovlivní postavení Kurdů v Sýrii, potažmo v Turecku samotném.

Dalším zásadním tématem je, co turecká invaze do Sýrie, ale i postoj USA budou znamenat pro vývoj při řešení uspořádání Sýrie, budoucnost místního obyvatelstva i uprchlíků mimo Sýrii a jak se k této situaci postaví další regionální a světové mocnosti, které do vývoje v Sýrii také mluví (Rusko, EU, Írán atd.).

Prohlášením prezidenta Trumpa tak skončila diskuze, jestli někdy k další turecké invazi do Turecka dojde, a přesunula se do roviny praktické podoby a důsledků této invaze – může Turecko vytvořit svou „bezpečnou zónu“ na severovýchodě Sýrie, aniž se na území rozpoutá další válečný konflikt? A pomůže tato „bezpečná zóna“ k řešení syrské krize, nebo jen poslouží tureckým cílům, ať už jsou jakékoliv?

Současný postoj USA je samozřejmě nečekaným a zásadním zklamáním Syrských demokratických sil (SDF), jejichž součástí jsou i kurdské jednotky YPG, které byly významným spojencem USA při bojích proti samozvanému Islámskému státu.

Ať už bude další vývoj vypadat jakkoliv, je jasné, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější