Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tajemství videomappingu skrývá komplikovaná matematická teorie

Vinohradský kostel svaté Ludmily proměněný v zážitek z jiného světa. Foto: Signal festival
Vinohradský kostel svaté Ludmily proměněný v zážitek z jiného světa. Foto: Signal festival

Kontrast světla a tmy patří k nejsilnějším vizuálním efektům vůbec, a to od té doby, kdy lidé začali používat oheň. Dnes mají navíc počítače.

Hra stínů na stěnách jeskyně musela naše dávné předky fascinovat, je ostatně strhující i pro nás. Po desítky tisíc let jsme se dívali na předměty a scenérie ozářené ohněm a všímali si, že vypadají jinak – tajemněji, výrazněji, významněji – než na denním světle.

Elektřina v devatenáctém století umožnila kontrastně nasvítit veřejné budovy. Kdo pamatuje časy před rokem 1989, ví, že se to u nás používalo jen výjimečně. O to působivější bylo, když se části historických center českých a moravských měst začaly k večeru rozsvěcet. Jak náhle vynikly architektonické detaily, prvky a tvary, jež člověk za dne přehlédne.

Vývoj šel dál a dnes tu máme videomapping, efektní práci se světlem, které není stálé, ale mění se, pohybuje, pulsuje, vypráví příběh. Výchozí inspirací je nejen oheň v jeskyni (to v každém případě), ale také světelná představení zvaná son et lumière (zvuk a světlo), která se objevila v šedesátých letech minulého století. Obvykle šlo o barvy střídající se v rytmu přehrávané hudby. Šlágrem obývacích pokojů té doby byla miniaturní verze téhož, takzvaná barevná hudba. Představení son et lumière se však odehrávala venku, v terénu – pořádala se a dosud pořádají například u pyramid v Gíze.

Iluze skutečnější než skutečnost

Videomapping je dalším vývojovým stupněm této techniky. Už v něm nejde jen o programované změny barev světla, ale o složitější úkol: kreslení světlem, promítání něčeho, co není. Můžete proměnit fasádu domu ve vodní plochu a nechat vodu odtéci dolů. Můžete ji oživit postavami lidí, kteří chodí po parapetech, šplhají po hromosvodu, mění přitom tvar těla a jeho velikost. Můžete cokoli, nač vám stačí fantazie.

Kombinací atypických promítacích ploch – budov a jiných exteriérových prvků – s počítačovou animací se dají vytvářet působivá kouzla. Pravidelní návštěvnici pražského Signal festivalu dobře znají každoroční show, jejímž podkladem je průčelí kostela svaté Ludmily na vinohradském náměstí Míru. Neogotická stavba, sama o sobě efektní, se tak již několikrát stala podkladem několikaminutového představení, které chvílemi zvýraznilo detaily stavby, chvílemi je zcela potlačilo, popřelo, nahradilo iluzí jiných tvarů.

Chcete pohled do černé díry? Máte ho mít. Foto: Signal festival

K videomappingu potřebujete (kromě tmy a zajímavého, předem známého podkladu) výkonné projektory, ovladatelné ve velkém rozsahu funkcí, a specializovaný software, který je řídí. Videoshow se musí napsat a nakreslit krůček po krůčku – jako se tvoří animovaný film či počítačový program.

Spousta matematiky

Aby fiktivní tvary a předměty působily věrohodně, musí vrhat stín. Jak se ale dá promítat stín? Jeden z hlavních triků videomappingu spočívá v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Signal Festival

Kultura, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější