Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nerozlišujeme mezi Číňany a Američany. Jeden z nejhorších zaměstnavatelů je Amazon, říká Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Strašení krizí je chybou, která ohrožuje českou ekonomiku, říká šéf odborových svazů Josef Středula. Hospodářství je podle něj mnohem zajištěnější než před deseti lety. Vysvětluje také, proč podpořil hongkongské demonstranty a proč nerozlišuje mezi čínskými a americkými zaměstnavateli. Středulu nedávno Miloš Zeman označil za dobrého kandidáta na prezidenta. Šéf odborů kandidaturu nevyloučil.

Chystáte se na vstup do politiky?

Jsem v politice.

A za nějakou politickou stranu?

Taková situace zatím nenastane. Nemám takovou představu. Mzdy, sociální problematika, hospodářství nebo spokojenost obyvatel jsou politikum. To jsou věci, které odbory dělají celou dobu.

Miloš Zeman minulý týden řekl, že byste byl dobrým kandidátem na prezidenta. Uvažoval jste o tom?

Nikdo nevíme, co bude v budoucnosti. Rozhodně takovou možnost nevylučuji. Teď se ale musím soustředit na věci, které se týkají odborů, a toto je věc, která nyní nepatří do mého zorného úhlu.

Proč jste vlastně vydali prohlášení, v němž jste se zastali demonstrantů v Hongkongu?

Odbory jsou dlouhodobě solidární ke svým kolegům napříč světadíly. Jsme součástí Světové odborové konfederace a kolegové z Hongkongu byli za účast na demonstracích vyhazováni z práce. To jsou věci, které nejsou slučitelné s tím, co říkáme a co bychom chtěli. O takovou solidaritu jsme požádali v celosvětovém měřítku. Jsme členskou organizací a toto je prakticky náš běžný postup, jak se k věcem vyjadřujeme a podporujeme kolegy napříč světadíly.

Jaký máte názor na to, co se tam nyní děje?

Je to vyjádření nespokojenosti lidí a k tomu mohou být různé důvody. Lidé tam usoudili, že je nutné se proti současnosti nějak definovat. Myslím si, že je potřeba si vzpomenout na nás před třiceti lety. Také jsme se nemohli svobodně vyjadřovat. Za výroky, které používám, bych byl dávno v base. Z tohoto pohledu si toho velmi vážím a svoboda projevu a sdružování je nutná.

Josef Středula

Předseda Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Opavě a po dokončení studia našel práci ve Vítkovických železárnách. Zde se po listopadu 1989 podílel na založení nových odborů, od roku 1990 pak působil v různých odborových funkcích. Byl například místopředsedou základní organizace odborového svazu Kovo Vítkovice – závod 2 (dnes Vítkovice Steel), později byl zvolen místopředsedou celorepublikového svazu Kovo, kterému pak od roku 2005 předsedal. V čele ČMKOS stojí od jara 2014, kdy vystřídal Jaroslava Zavadila.

Prezident Miloš Zeman ale diplomaty vyzývá, aby se spíše než na mluvení o lidských právech soustředili na takzvanou ekonomickou diplomacii. Je to správně?

Pro nás jsou lidská práva nedělitelná. Myslím, že je nutné si jich vážit a dodržovat je. Lidská práva jsou strašně důležitá a jsem rád, že v České republice o nich můžeme svobodně hovořit a můžeme se snažit, aby podobná práva jako tady měli i jinde ve světě.

Měli by o lidských právech mluvit čeští diplomaté? Tlak od některých politiků je takový, aby se tato témata upozaďovala.

Diplomat je státní zaměstnanec a musí hájit doktríny, které si Česká republika vzala za své. Přijali jsme Listinu základních práv a svobod a máme morální povinnost pomáhat zemím, které se k těm právům také chtějí dostat.

Takže lidská práva patří do diplomacie?

Jednoznačně.

Původ vlastníků firem nerozlišujeme

V roce 2013 proběhl restart vztahů mezi Čínou a Českou republikou. Začaly se tak objevovat velké podniky jako ocelárny Žďas, které vlastní Číňané. Jak se chovají ke svým zaměstnancům?

Nemám negativní zkušenost s čínským kapitálem ve vztahu k odborům a zaměstnancům. Řešili jsme například problémy v Těžkém strojírenství Plzeň a vyřešili je poměrně rychle. To nebyla chyba způsobená čínským kapitálem, ale předchozím vlastníkem. My nerozlišujeme mezi původem kapitálu, ale podle toho, jak se chová.

Pokud se ale podíváme obecně na asijské investory, vztah k zaměstnancům vypadá jinak, než jsme v Evropě zvyklí.

Nedobře se umí chovat americký kapitál, stejně jako ten asijský. Je to skutečně o vlastnostech a mezi nejhorší zaměstnavatele se ve světovém měřítku řadí americký Amazon. Záleží na majiteli a co chce po managementu.

U Amazonu byly problémy i založit odbory. Zlepšila se ta situace?

Působí tam odborová organizace. Speciálně u Amazonu jsme udělali chyby při lákání kapitálu a neřekli si podmínky.

Ministr průmysl Karel Havlíček prosazuje vizi startupů a technologií. Také chce lákat firmy, které nejsou jen montovny, ale vytváří vysokou přidanou hodnotu.

Přivítali bychom něco úplně jiného, enormní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pracovní trh

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější