Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebyla fňukna a nestěžovala si, vzpomíná na Vlastu Chramostovou její přítelkyně z disentu Petruška Šustrová

Herečka Vlasta Chramostová při představení svých memoárů v květnu 2018. Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Herečka Vlasta Chramostová při představení svých memoárů v květnu 2018. Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petruška Šustrová vzpomíná na dnes zesnulou herečku Vlastu Chramostovou jako na úžasnou, statečnou osobu. „Jsou dvě cesty: Můžete sedět a štkát a obtěžovat všechny, jaká jste chudinka, nebo se s tím nějak vyrovnat a přemýšlet, na co vaše síly stačí a co ještě můžete dělat. A Vlasta byla člověk, který volil druhou cestu,“ říká Šustrová.

Jak na Vlastu Chramostovou vzpomínáte?

Jako na úžasnou, statečnou osobu. Byla veselá, vtipná a společenská. Byla báječná a pochopitelně na ni vzpomínám jako na skvělou herečku.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský navrhl, že by měla mít pohřeb se státními poctami. Byla byste pro?

Já bych pohřby se státními poctami omezila jen na politiky.

Šlo mi spíš o to, že když se tu plánuje pohřeb se státními poctami pro Karla Gotta, jestli se dá říct, že její přínos pro Česko byl třeba srovnatelný.

To se dá těžko posuzovat. Zpěváky bych vůbec nepohřbívala státním pohřbem a ten přínos Vlasty Chramostové je úplně jiného typu. Karla Gotta měli rádi, protože ho od rána do večera poslouchali v televizi. My jsme televizi neměli a popová hudba a celý ten nevkus mi sice tolik nevadil, ale popravdě si toho moc nevšímám. Nemůžu ale pominout, že pro spoustu lidí je to něco, na co byli zvyklí a co se jim líbilo.

Přínos herců je jiného typu. Herce bych nezaměňovala za politiky a nevím, zda to, že Vlasta Chramostová točila se Standou Milotou sovětské vojáky, dělala bytové divadlo, osvědčila se vzdorem a ukázala charakter a osobní statečnost, se dá srovnávat s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější