Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Snažím se být čestný a nepiju alkohol. Opravdový hrdina je pro mě Tomáš Halík, říká student

Student Vojtěch Zikán. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Student Vojtěch Zikán. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dvaadvacetiletý Vojtěch Zikán žije na vesnici, studuje v Praze íránistiku a chce jednou fungovat jako most mezi blízkovýchodním světem a Evropou. Jeho cílem je žít čestně, a proto z jeho života úplně zmizel alkohol. Jeho hrdinou je katolický kněz Tomáš Halík. Když naopak slyší mluvit kardinála Dominika Duku, klepe si na čelo.

Řekněte mi něco o sobě.

Jmenuji se Vojtěch, je mi 22 let, žiju ve vesnici nedaleko Prahy. Studuji druhým rokem obor íránistika a dějiny a kultura islámských zemí. Předtím jsem chodil na gymnázium v Karlíně a ještě předtím na základní školu právě u nás na vesnici. Kromě íránistiky se věnuji i psaní a skládání básní.

Jak jste dospěl k íránistice?

Blízkovýchodní země mě vždycky zajímaly. Už od dětství mi to připadalo jako jiný svět. A úplně mě to téma začalo pohlcovat po arabském jaru, když jsem to každý den sledoval v televizi. Čím víc jsem psal, tím víc jsem našel zalíbení v Íránu. Ať už po historické stránce, kulturní, jazykové.

Rodinné vazby tam nemáte?

Vůbec.

Už jste byl v Íránu?

Tam jsem se ještě nepodíval. Byl jsem v Tunisku a Egyptě.

Asi ale ne v hotelovém bazénu s all inclusive.

Byl jsem tam právě s mámou, a zatímco máma využívala relaxu, který poskytoval hotel, já jsem se snažil mluvit s místními, poznával jsem města, lidi, celkově jejich kulturu. Chtěl jsem vědět, jací ti lidé ve skutečnosti jsou.

A jací oproti nám jsou?

Přijde mi, že jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Děti Husákových dětí

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější