Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko-americký deník: Jak nás zákazy vyzývají k nedodržování pravidel

Když nevidíme v pokynu smysl, přestaneme mu důvěřovat. Nesmyslné zákazy ale mají dopady i na naše běžné chování každý den. Foto: Bartekhdd, Pixabay
Když nevidíme v pokynu smysl, přestaneme mu důvěřovat. Nesmyslné zákazy ale mají dopady i na naše běžné chování každý den. Foto: Bartekhdd, Pixabay

Bydlíme nedaleko základní školy. Ta stojí u hlavní silnice. Každý den sleduju chudáky rodiče, jak svá auta zoufale zastavují před školou na té hlavní silnici a zapínají pohotovostní blinkry.

Protože tam nikde není místo k zastavení ani zaparkování, rodiče napůl stojí na trase pro cyklisty, zatímco je ostatní auta musí objíždět a cyklisté taky. Auta kolem projíždějí rychle, takže už jen děti z auta vysadit s sebou nese každé ráno velký stres.

V tu chvíli každý den rodič, který tam zastaví, porušuje pravidla. Klidný a spokojený není nikdo, snad jen ti, kdo jdou pěšky, ale to zase nemůžou všichni. Škola má totiž kromě základních stupňů také gymnázium, do kterého děti často dojíždějí, a ne všechny rodiny těch menších dětí bydlí v docházkové vzdálenosti od školy.

Podobná situace je před školou ve vzdálenější čtvrti, kolem které skoro každé ráno projíždím. Aby auta nejezdila tak rychle a děti mohly bezpečněji přecházet silnici po přechodu, je tam přikázaná rychlost 30 km/h. Na její dodržování občas dohlížejí přísní policisté, kteří rychlost projíždějících aut nekompromisně měří.

Až na to, že ta

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký deník

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější