Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lákají děti na maňásky, vybírají čtení na míru. Jak žijí české knihovny v nové době?

Česko je velmocí knihoven. Najdete je i v nejmenších obcích, jako je třeba šumavská Čkyně na Prachaticku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Česko je velmocí knihoven. Najdete je i v nejmenších obcích, jako je třeba šumavská Čkyně na Prachaticku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Knihovny v Česku neplní jen roli půjčoven knih, ale hlavně v malých obcích jsou i hybatelkami místního dění. Stejně jako před sto lety se podílejí na osvětě pořádáním přednášek, veřejných čtení nebo diskusí. I díky tomu, že u nás je nejhustší síť knihoven na světě a přes 1,3 milionu oficiálně registrovaných čtenářů, dokážou měnit atmosféru ve společnosti.

Novogotický zámeček v pošumavské Čkyni působí dost omšele. V tmavé chodbě s ošoupanou dlažbou musíte minout kovový popelník na jedné noze a skoro zakopnete o starý státní znak se zašlými dvouocasými lvy, položený vedle něj na zemi. Barevné vitráže tu nad dveřmi zůstaly nějakým ironickým omylem dějin, protože jinak zdevastovaný vnitřek zámku vzbuzuje spíš frustraci. Ale i když se to na první pohled nezdá, můžete tu najít poklad, jaký jinde nemají: obecní knihovnu.

Ta zdejší obnáší jen jednu místnost zavalenou až po strop knížkami, je nejmenší v prachatickém okrese. Ale počtem čtenářů druhá největší, pravidelně sem chodí 27 procent obyvatel obce, kde žije 1521 lidí. To je úctyhodné číslo i na národ, o němž se traduje, že patří mezi největší čtenáře v Evropě.

Knihovnici Milenu Rundovou, která to tu vede od roku 2001, není za hromadou knih na pultu skoro vidět. „Je to tak, lidi u nás opravdu hodně čtou. Knihovnu taky podporuje obec a škola, dostáváme 50 tisíc ročně na nové publikace. A půjčování je zdarma, bez poplatků. Nemáme ani žádné pokuty za zapomenuté vrácení. Nezažila jsem, že by to někdo zneužil. Na jednu průkazku sem často chodí celá rodina,“ říká knihovnice, která se sama snaží zdejší lidi ke čtení co nejvíc motivovat.

Když si lidé přejí číst něco, co ve čkyňské knihovně není, ochotně jim to shání po okolních vsích nebo jede až

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Petr Hrudka vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Reportáž

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější