Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomáhal v kampani Čaputové, na Slovensko přivezl uprchlíky. Jeho firma rozdala miliony z Čech pučistům v Černé Hoře

Poradce Aron Shaviv během prezentace své práce v roce 2015. Foto: YouTube.com
Poradce Aron Shaviv během prezentace své práce v roce 2015. Foto: YouTube.com

Přes firmu politického manažera Arona Shaviva putovaly z Prahy miliony korun k lidem, kteří připravovali proruský převrat v Černé Hoře. Shaviv je přitom výrazné jméno, které stojí za úspěšnými politickými kampaněmi – často pro pravicové strany – po celém světě. Jeho firma Shaviv Strategy & Campaigns se například angažovala i v úspěšné kampani nynější slovenské prezidentky Zuzany Čaputové či pomáhala ke znovuzvolení současnému izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

V dubnu 2016 byl Aron Shaviv ve svém oboru na vrcholu. Americká asociace politických konzultantů (AAPC) jeho kampaň pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ocenila jako vůbec nejlepší na světě.

O půl roku později se v den voleb v Černé Hoře hromadně zatýkalo. Zadrženi byli proruští pučisté, kteří si na premiéra Mila Djukanoviče najali vraha a chtěli chaosem zamezit vstupu země do Severoatlantické aliance. Podle vyšetřovatelů i tajných služeb z USA a Británie se na puči podílelo Rusko.

Shaviv podle vyšetřovatelů sehrál v pokusu o převrat výraznou roli. Jak popsal Deník N, na proruský puč v roce 2016 odcestovalo z firmy Sofbiz z pražského Václavského náměstí vlastněné Rusy v přepočtu 40 milionů korun. Ty skončily na účtech Shavivovy firmy na Kypru a z peněz měly být později financovány důležité postavy zapojené do převratu, včetně bývalého agenta CIA Josepha Assada.

Jak z Česka putovaly peníze černohorským pučistům. Zdroj: Deník N

Najít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější