Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Web útočí na Bakalu i banku Moneta. Napadení ukazují na miliardáře Krúpu

Pavol Krúpa (uprostřed) převzal 28. října státní vyznamenání. Foto: Ludvík Hradilek
Pavol Krúpa (uprostřed) převzal 28. října státní vyznamenání. Foto: Ludvík Hradilek

Více než 25 tisícům lidí se líbí faceboková stránka Zastavme zloděje. Ta ve svých příspěvcích dehonestuje podnikatele Zdeňka Bakalu, řeší téma OKD nebo banku Moneta. Jednotlivé příspěvky jsou sponzorované, mají proto tisíce sdílení. Vazby ukazují na slovenského miliardáře Pavola Krúpu, který se ale od stránky distancuje.

„Tady něco nesedí… Děkujeme za každé sdílení!“ stojí v příspěvku facebookové stránky Zastavme zloděje z 8. listopadu. Na fotce je spící Miroslav Kalousek s popiskem 90 tisíc korun. Pod ním je horník s částkou 22 tisíc korun. Neznámý provozovatel stránky platí za to, aby i tento příspěvek vidělo co nejvíce lidí – zatím jej sdílelo takřka sto tisíc lidí.

Stránka Zastavme zloděje funguje na českém Facebooku od srpna letošního roku. Od té doby získala už 25 tisíc fanoušků, kteří často sdílejí a komentují příspěvky týkající se hlavně společnosti OKD a banky Moneta. Právě na Monetu pak odkazuje také vizuální podoba stránky.

Stránka sama o sobě tvrdí, že za ní stojí skupina podvedených českých občanů, kterým se nelíbí, že je stát i banky okrádají a lžou. Řada indicií však ukazuje, že se jedná o cílenou dezinformační kampaň s vazbami na slovenského podnikatele Pavola Krúpu, který ovšem jakoukoli spojitost odmítá.

Web Zastavmezlodeje.com, který je se stejnojmennou facebookovou stránkou spojený, je veden na ruské

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější