Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Někteří hejtmani chtějí upozadit značku ČSSD, kandidátky otevřou nestraníkům. Stráská skončí

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Sociální demokracie bude za rok v krajských volbách obhajovat křesla pěti hejtmanů. Jihočeská Ivana Stráská řekla Deníku N, že už nechce v politice pokračovat. Dva její kolegové hodlají uspět i s nestraníky a dalšími sdruženími na kandidátkách. Jejich sestavení ovlivní i vnitřní pnutí v některých regionech.

Krajské volby se sice uskuteční až v říjnu 2020, strany k nim však začínají upínat své síly. To je i případ sociální demokracie, ve které se ozývá nespokojenost některých organizací s účastí ve vládě a s výsledky předsednictva. Po porážce, kterou strana letos v květnu utrpěla v evropských volbách, ani nechtějí příliš „tlačit“ značku ČSSD.

„Do voleb půjdeme s nezávislými osobnostmi z komunálního života i z veřejné sféry, prostě s lidmi, kteří nejsou nutně stranicky organizováni,“ řekl Deníku N hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Pro tento krok má podporu vedení strany. „Pan Hamáček to vnímá jako dobrou cestu,“ podotkl Štěpán.

Podle něj se změnila doba a je potřeba to reflektovat. „Na kandidátce mám rád nestraníky, protože jsou obohacením. Jsme svědky u všech politických subjektů, že na kandidátkách mají i nestraníky. Je to trend a přirozený postup,“ řekl Štěpán.

Zmínil například současnou vládu, která je z velké části tvořená nestraníky za hnutí ANO. I proto se nesnažil vytipované osobnosti přesvědčit, aby do sociální demokracie vstoupily. „Stranická knížka neznamená, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější