Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kamarádství v práci pomáhá i škodí. Sedm poznatků o přátelství v zaměstnání

Práci s přáteli považuje část zaměstnanců za nepeněžní benefit. Kromě přínosů, například toho, že lidé pak mohou mít menší absence, ale mohou mít kamarádství v práci i rizika, ukazují některé průzkumy. Foto: Rawpixel, Pixabay
Práci s přáteli považuje část zaměstnanců za nepeněžní benefit. Kromě přínosů, například toho, že lidé pak mohou mít menší absence, ale mohou mít kamarádství v práci i rizika, ukazují některé průzkumy. Foto: Rawpixel, Pixabay

Experiment ukázal, že práce s přáteli může snižovat pracovní výkon. Kvůli přátelskému prostředí jsou ale zaměstnanci ochotni obětovat část výdělku i svůj čas.

Jedenatřicetiletá Dagmar pracuje v Olomouckém kraji jako terénní sociální pracovnice. Navštěvuje úřady a neziskové organizace, kromě toho chodí do vyloučených lokalit, kde vede rozhovory s tamními obyvateli. Zbytek pracovní doby pak tráví u počítače, kde nasbírané informace sepisuje a vytváří z nich odborné zprávy. Do kanceláře se těší, protože většinu kolegů považuje i za své přátelé. Zároveň ale ví, že zvládne méně práce, než kdyby pracovala sama.

„Když sedím v open space, často se zabereme do řeči, a to ne třeba k pracovním tématům,“ popisuje. „Hodinový rozhovor přepisuju tři hodiny, ale když se lidé okolo baví nebo si chtějí pokecat se mnou, udělám to třeba za pět hodin. Řekla bych, že s kolegy zvládnu tak o třicet až padesát procent práce méně,“ říká Dagmar. „Dokážu si říct, ať na mě nemluví, že něco musím dodělat. Jenže pak ostatní stejně začnou něco řešit, což mě v tu chvíli ruší,“ dodává.

Mít místnost jen pro sebe by ale nechtěla. „Potřebuji něco mezi, ne být sama zavřená v kanceláři, ale ani nebýt mezi lidmi, kteří pořád jen mluví,“ shrnuje. Například by jí vyhovovalo, kdyby jednotlivé stoly od sebe byly oddělené nějakým dalším nábytkem nebo jiným prvkem, který by jí zajistil soukromí. „Teď sedí kolegyně, se kterou se bavím nejvíce, hned proti mně, takže je mnohem snazší zapříst řeč,“ dodává.

Některé výzkumy hypotézu zhoršeného pracovního výkonu ve společnosti přátel skutečně potvrzují, podle dalších je ale realita komplikovanější. Shrnuli jsme pro vás sedm poznatků, ke kterým ekonomové při zkoumání vztahu mezi prací s přáteli a produktivitou došli.

1. Výkon se zhorší, zvláště u lidí s nižší disciplínou

Že přítomnost přátel může ovlivnit pracovní výkon podobně, jako popsala Dagmar, ukázal experiment, který uskutečnil profesor ekonomie Sangyoon Park z University of Hongkong. Po dobu pěti měsíců zkoumal, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pracovní trh

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější