Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trump používá diplomacii k osobním cílům. Do kampaně chce zatáhnout i Čínu

Americký prezident Trump se svým čínským protějškem Si. Foto: Kevin Lamarque, Reuters
Americký prezident Trump se svým čínským protějškem Si. Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident otevřeně vyzývá další země, aby vyšetřovaly jeho oponenta Joea Bidena, přestože opoziční demokraté zahájili proces Trumpova impeachmentu kvůli tomu, že stejným způsobem do vnitropolitického souboje zatáhl Ukrajinu.

Snaží se Donald Trump pomoct vlastnímu impeachmentu? Tuto otázku si kladou američtí pozorovatelé. Demokraté minulý týden spustili proces obžaloby prezidenta, který může vést až k jeho odvolání. Důvodem byla jeho snaha dotlačit kyjevskou vládu k předání kompromitujících materiálů na Joea Bidena, usilujícího o kandidaturu proti němu, výměnou za finanční pomoc Ukrajině.

Trump se namísto defenzivy postavil před novináře a prohlásil, že vyzývá Čínu, aby se na Bidena a jeho syna podívala také.

„Čína by měla začít vyšetřovat Bideny, protože to, co se stalo v Číně, je stejně špatné, jak to, co se stalo na Ukrajině,“ řekl Trump novinářům. „Pokud neudělají, co chceme, máme obrovskou moc,“ řekl americký prezident předtím.

Mezitím vyplývají na povrch další a další podrobnosti, jak se Donald Trump snaží využívat americkou diplomacii ke svému osobnímu prospěchu.

Někdo mu to řekněte

Společnosti spojené se synem bývalého viceprezidenta Joea Bidena Hunterem Bidenem uzavřely v minulé dekádě několik obchodů spojených Čínou. Totéž však platí i pro Trumpovy příbuzné.

Čínou ale Trumpovy požadavky nekončí.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější