Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už jste si našli nepřítele? aneb Slaměný panák „genderové ideologie“

Ostravský průvod hrdosti a jeho odpůrci, 2019. Foto: ČTK
Ostravský průvod hrdosti a jeho odpůrci, 2019. Foto: ČTK

Komentář Mariána Sekeráka: V politice obecně platí, že je vhodné mít oponenta, vůči němuž se můžete vymezovat. Případně na něj rafinovaně veřejně útočit. Většinou se nejedná o nepřítele osobního, nýbrž ryze politického. Či spíše ideologického. A přesně takovým se stala pro některé kruhy „genderová ideologie“.

Poslední dobou rostou jako houby po dešti ve středoevropském prostoru nové a posilují již existující politické subjekty zaštiťující se národem, křesťanskými kořeny a volně pojatými „evropskými tradicemi“. Ve zkratce: Bůh, krev a půda. I jejich názvy tomu často odpovídají.

Vznikají jednak jako odpověď na euforii z dominance a expanze politického liberalismu trvající od 90. let minulého století, ale také v souvislosti s migrační krizí, globalizací a proměnami trhu práce. Tam se z důvodu nástupu průmyslu 4.0 a znalostní ekonomiky část společnosti, především manuálně pracující, cítí – zřejmě i oprávněně – ohrožena ztrátou svých jistot. A hledá, na koho ukázat prstem. Kdo za to nese vinu. Scénář, který nám z 30. let 20. století není neznámý. To, co bylo pro nacisty „světové židovství“ a pro bolševiky „imperialistický kapitalismus“, je pro současné pravicově-ultrakonzervativní teoretiky a politiky „genderová ideologie“.

Šup do mentální škatulky

Tato takzvaná ideologie se spolu s neomarxismem a liberální demokracií u části lidí dostala do pomyslného top žebříčku nenáviděných pojmů a užitečných nálepek názorových oponentů. Existuje jako součást aktuální politické strategie části konzervativní (a) populistické pravice. A funguje současně jako mentální škatulka i slaměný panák. Vejde se do ní téměř cokoliv, co nekoresponduje s výše popsaným viděním světa. Rodová rovnost? Genderismus! Práva neheterosexuálních osob? Genderismus! Istanbulská úmluva o prevenci sexuálního násilí? Genderismus! Univerzitní výzkum v oblasti dopadů veřejných politik na menšiny? Genderismus!

Znepokojivým faktem je, že tato zjednodušující schémata nevyužívají pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější