Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výbušné téma odsouzené narazit. Nové přerozdělování uprchlíků se tentokrát nelíbí větší části EU

Uprchlická vlna v roce 2015 zasáhla i Skandinávii a pomohla místní pravici dostat se do vlád a parlamentů. Foto: Petra Procházková, Deník N
Uprchlická vlna v roce 2015 zasáhla i Skandinávii a pomohla místní pravici dostat se do vlád a parlamentů. Foto: Petra Procházková, Deník N

Ministři vnitra zemí EU budou zítra projednávat nový návrh čtveřice evropských států na dobrovolný systém přebírání lidí zachráněných ve Středozemním moři. Česká vláda i ostatní země V4 jsou rozhodně proti. Podle dalších kritiků je návrh pouze prostředkem, jak podpořit novou italskou vládu proti tamní krajní pravici.

„Účastnické státy by měly přispět k rychlému přemístění žadatelů o azyl zachráněných na moři, které by nemělo trvat déle než čtyři týdny (…). Tento mechanismus je pilotním projektem, který by měl fungovat nejméně šest měsíců a může být obnoven po dohodě účastnických stran, nebo ukončen v případě zneužití třetími stranami,“ stojí na dvou místech v neveřejném společném dokumentu Německa, Francie, Itálie a Malty, který má Deník N k dispozici.

Jejich ministři vnitra ho spolu se zástupci finského předsednictví EU a Evropské komise podepsali před dvěma týdny na Maltě a zítra bude podkladem pro debatu s ostatními unijními kolegy v Lucemburku.

Cílem této iniciativy je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Migrace a uprchlíci

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější