Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Experti se přou o památkovou ochranu vzácného obrazu, může skončit v zahraničí

Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie
Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie

Kolem deskové malby Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře se objevily další neshody. Národní památkový ústav navrhl dílu udělit památkovou ochranu, poradní komise ministerstva kultury to ale nedoporučila. Pokud resort její stanovisko vyslyší, desková malba zřejmě poputuje do zahraničí.

Národní památkový ústav (NPÚ) zaslal ministerstvu návrh na udělení památkové ochrany vzácnému obrazu už v květnu. Dosud o něm ale neinformoval.

„Jedná se o deskovou malbu, která vznikla v okruhu Mistra vyšebrodského oltáře kolem roku 1350 a je variantou obrazu Zvěstování z vyšebrodského cyklu. Jde o zcela výjimečný doklad české deskové malby 14. století,“ uvedla k návrhu mluvčí NPÚ Jana Hartmanová.

Unikátní umělecké dílo, o jehož ceně se už více než půl roku vede debata, se tak dostalo na stůl i odborné komisi ministerstva kultury, která posuzuje návrhy na udělení památkové ochrany. Komise teď po měsících váhání nedoporučila zákonnou ochranu dílu udělit. Deníku N to potvrdily dva zdroje, které jsou obeznámené se závěry jednání komise.

Poslední slovo v ochraně díla bude mít ministerstvo. Důvody, pro které ministerští odborníci nedoporučili obraz prohlásit za kulturní památku, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Národní galerie

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější