Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes Deníku N: Vyšetřovatelé Čapího hnízda Babiše ml. nepotřebují, politici nemají plán B, Kubera státníkem

Foto: Gabriel Kuchta
Foto: Gabriel Kuchta

Výběr hlavních zpráv dne, jak je zaznamenali redaktoři Deníku N a dalších médií. Páteční Notes připravil Jan Moláček.

„Video na Seznam Zprávách do Čapího hnízda nepřineslo a ani nemůže přinést moc nových informací,“ řekl Deníku N státní zástupce, který zná detaily dotační kauzy, ale nechce být jmenován. Lukáši Prchalovi dvojice státních zástupců pod příslibem anonymity potvrdila, že pro vyšetření Čapího hnízda je irelevantní, zda bude Babiš junior vypovídat, či nikoliv. Babiše staršího ovšem podle nich čeká výslech kvůli podezření, že jeho syn byl v Rusku a na Ukrajině proti své vůli.

Barbora Janáková a Hana Mazancová se ptaly opozičních politiků, jaký mají plán v případě pádu Babišovy vlády. Krátká odpověď zní: žádný. To ale neznamená, že by nestálo za to si postoje jednotlivých stran a jejich lídrů pročíst podrobněji.

Nový předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS řekl v obsáhlém rozhovoru Prokopu Vodrážkovi, že by chtěl vystupovat umírněně a hájit prozápadní orientaci ČR. Odmítá referendum a hájí Senát jako pojistku demokracie. Voliči podle něj horní komoru v nedávných volbách obměnili racionálně; důkaz vidí v tom, že v ní nezasedá žádný komunista ani člen SPD.

Ukrajinské občanství na obtíž

Petra Procházková přináší příběh ukrajinské matky, které hrozí, že nebude moci být v Česku se svou dcerou umírající na roztroušenou sklerózu až do konce. Důvod? Dcera má české občanství, matka ne. A podle českých zákonů se cizinec ze země mimo EU u nás může o svého nemocného českého příbuzného starat jen omezenou dobu.

Když prezident Miloš Zeman

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější