Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Některé ty písničky nenáviděl, ale pečlivě plnil veškerá naše zadání, vzpomíná Suchý na Gotta, kterého objevil v kavárně

Karel Gott věděl, jak důležitý pro něj Jiří Suchý byl. Když křtil své dvojalbum s názvem Karel Gott 40 slavíků, byl jeho kmotrem právě Jiří Suchý. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK
Karel Gott věděl, jak důležitý pro něj Jiří Suchý byl. Když křtil své dvojalbum s názvem Karel Gott 40 slavíků, byl jeho kmotrem právě Jiří Suchý. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Karel Gott vždycky říkal, že nebýt Jiřího Suchého a divadla Semafor, možná by se tím slavným zpěvákem nikdy nestal. Jiří Suchý v rozhovoru pro Deník N vzpomíná, jak mu s Jiřím Šlitrem dali zazpívat písničku, kterou nikdo nechtěl, a Gott s ní pak vyhrál hitparády.

Jak jste se o smrti Karla Gotta dozvěděl?

Jel jsem do divadla a měl jsem v autě puštěné rádio. A tam jsem to slyšel poprvé. Velice mě to vzalo, protože s Karlem jsem se teď setkával často.

Osobně?

To vlastně ne. On totiž vystupuje ve filmu, který o mně natočila Olga Sommerová, a já ten film co chvíli někde uváděl. Viděl jsem ho daleko častěji než v běžném životě dosud. Proto mi můj život prostoupil v posledních týdnech víc než kdy předtím. Sebralo mě to tak, jako když mi odejde někdo hodně blízký.

Řekl vám osobně, že není zdravý?

Karel byl otevřený člověk, a když tu u mně tehdy byl, řekl mi větu, která se mnou trochu zatřásla. „Mně už to počítají na tejdny.“ Čili on věděl, jak to s ním je. Přesto byl veselý a příjemný. Já si tehdy říkal, že určitě je nějaká naděje.

Sám jste ale věděl víc než dobře, co je akutní leukémie. Vaše žena na ni zemřela.

Ano. Bylo mi jasné, že to není žádná legrace. Ale říkal jsem si, že od té doby už lékařská věda postoupila a třeba má Karel šanci. Neměl.

V tom dokumentu Olgy Sommerové Lehce se životem se prát je moment, kdy k vám Karel Gott domů přijde a říká: „56 let mi trvalo, než jste mě pozval k sobě domů.“ Proč jste ho nepozval dřív?

Naše

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Smrt Karla Gotta

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější