Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Věřitel pronajímá exekutorovi kanceláře a dává mu zakázky. Nemůže je vymáhat nezávisle, říkají právníci

Kancelářská budova společnosti Byznys Centrum Vyskočilova v pražské čtvrti Michle. Kanceláře zde má inkasní společnost Český inkasní kapitál i exekutor Marcel Smékal, který pro ni pracuje. Foto: Jan Moláček, Deník N
Kancelářská budova společnosti Byznys Centrum Vyskočilova v pražské čtvrti Michle. Kanceláře zde má inkasní společnost Český inkasní kapitál i exekutor Marcel Smékal, který pro ni pracuje. Foto: Jan Moláček, Deník N

Deník N přináší další text ze série, v níž mapuje podnikání exekutorů a pátrá po propojení exekutorských úřadů a velkých věřitelů. Propojení deformují exekuční prostředí, jsou ale běžná. V obecné rovině o nich mluví sami exekutoři i nezávislí experti. V praxi je ale málokdy možné konkrétní vazbu prokázat. Deníku N se podařilo další takový případ odhalit.

Šedivá a nízká kancelářská budova v pražské čtvrti Michle nijak zvlášť nepoutá pozornost. Kolem stojí podstatně větší a honosnější firemní sídla. Přes ulici jsou české centrály počítačových gigantů Microsoft a Hewlett Packard, o kousek dál hlavní stany bank Moneta a UniCredit.

Pokud se ale někdo zajímá o poměry v českém exekučním prostředí, pak si zaslouží jeho pozornost skromnější stavba s názvem Byznys Centrum Vyskočilova. A někteří ze zdejších nájemníků.

Jedním z nich je exekutorský úřad pro Prahu-východ, který vede soudní exekutor Marcel Smékal. Jeho jméno možná není tak všeobecně známé jako třeba jeho kolegů Juraje Podkonického nebo Dalimila Miky, vede ale exekutorský byznys, který se nenápadně začíná blížit těm největším v České republice.

„V současnosti na exekutorském úřadě pracuje zhruba devadesát zaměstnanců, kteří řeší každým rokem okolo dvaceti tisíc exekučních případů,“ chlubí se úřad na svých webových stránkách.

Exekutorský úřad Marcela Smékala patří k největším v ČR. Foto: Jan Moláček, Deník N

Mezi jeho klienty patří firma s názvem Český inkasní kapitál. Ta podle zjištění Deníku N dává exekutorskému úřadu Marcela Smékala velký objem zakázek. Společnost spravuje, skupuje a vymáhá dluhy. Podle posledních údajů zveřejněných v obchodním rejstříku měla v roce 2017 ve svém portfoliu pohledávky za téměř půl miliardy korun.

„Podle mých znalostí exekučního trhu je to významný věřitel, to bezesporu,“ říká advokátka Kristýna Dolejšová, která se zabývá mimo jiné exekučním právem.

Společnost Český inkasní kapitál oficiálně sídlí na Václavském náměstí. Na adrese, kterou udává v obchodním rejstříku, si ale případný návštěvník může tak maximálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější