Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kubišová: Karel nikdy nekňučel. Trápilo ho, že se za komunismu nepřidal k nám

Karel Gott a Marta Kubišová během předvánočního koncertu v Lucerně v roce 1996. Foto: ČTK
Karel Gott a Marta Kubišová během předvánočního koncertu v Lucerně v roce 1996. Foto: ČTK

Bývali kolegové, ale pak je rozdělil komunistický režim. Zatímco Karel Gott vystupoval a zpíval dál, Martě Kubišové to pro její nesouhlasné postoje komunisté zakázali. „Karel mi stokrát řekl, že ho to mrzí a že se měl přidat na naši stranu. Bylo to pro něj očistné,“ řekla Kubišová v rozhovoru, který Deníku N poskytla krátce poté, co se dozvěděla o zpěvákově smrti.

Kdy jste se viděli naposledy?

Měli jsme se sejít na akci Helppes minulou sobotu, kde se za velké slávy vždycky předávají lidem s postižením asistenční psi. Karel tam měl zpívat. Novináři se mě ptali, co mu chci vzkázat, ale já jim vždycky jen říkala: „Já mu to řeknu sama osobně.“ Ale pak jsem se dozvěděla, že Karel má sníženou imunitu a nebude moct přijít, protože mu doktoři zakázali chodit mezi lidi.

To bylo před týdnem.

A už jsme to nestihli.

Co byste mu řekla?

Víte, že jsem neměla v plánu nic konkrétního? Prostě jsem si s ním chtěla jen normálně popovídat. Lidsky, jako vždycky dřív.

Jak jste se dozvěděla o jeho smrti?

Zavolal mi to novinář. Ani nevím, kdo to byl, jak jsem byla v šoku. A jsem doteď. Musela jsem si na to sednout.

Věděla jste, že je nemocný, ale na tuhle zprávu jste nebyla připravená?

Přesně tak. Můžete si myslet, že jste smíření a se vším počítáte, ale pak vás to stejně dostane. Já si vlastně vůbec neuvědomuju, že už není. Byl hodně nemocný, ale statečně to přecházel. To je prostě holt ta naše generace. My nedokážeme odmítnout.

A on dělal, co mohl, a to i proti svému zdraví. Jenže zatímco my jsme fňukali, na Karlovi to nikdy nebylo znát. Bylo mu na umření, ale přesto šel a u druhé písničky to rozbalil takovým způsobem, že mu nikdo nevěřil, že bojoval s nemocí.

Stihla jste mu říct všechno, co jste chtěla?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Smrt Karla Gotta

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější