Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf protestů: Zrušit povinnou maturitu z matematiky nežádáme z lenosti. Nejsme na ni připraveni my ani učitelé

Organizátor protestu a předseda České středoškolské unie Viktor René Schilke. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Organizátor protestu a předseda České středoškolské unie Viktor René Schilke. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pražské Malostranské náměstí odpoledne zaplní studenti, kteří chtějí vyjádřit nesouhlas s povinnou maturitou z matematiky. Její osud je nejasný, a pokud projde aktualizovaný návrh ministra školství, opět se odsune. Podle Asociace ředitelů gymnázií ale protestující středoškoláci do maturity naopak vnášejí chaos a nejistotu.

Na první pohled to vypadalo jako jakýkoliv jiný test z matematiky. Učitel rozdal studentům olomouckého gymnázia papíry s příklady a ti se pustili do řešení. Po několika minutách se ale žáci začali zmateně rozhlížet kolem sebe. Příklady nešlo spočítat žádným způsobem, který se doposud učili. Když to řekli učiteli, podíval se na papíry, omluvil se a všechny je hodil do koše. Test byl z učiva, které studenti ještě nebrali.

Viktora René Schilkeho tehdy papíry v koši zamrzely. „Jelikož to byl test, všichni jsme se tomu museli věnovat a měli jsme i chuť zjistit výsledek. A on je vyhodil místo toho, aby to vysvětlil. Kdyby řekl: Skvělé, vy jste na to přišli a tomu se budeme věnovat… Utnul ale naše snažení,“ popisuje šestnáctiletý student zkušenost, která se pro něj stala dalším důkazem, že s výukou matematiky je u nich na škole něco špatně. Učitel se vrátil před tabuli a hodina do zavedených kolejí, kdy jeden přednáší a ostatní opisují do sešitů.

Dnes je Schilke předsedou České středoškolské unie, organizátorem protestu a také hlavní tváří boje proti tomu, aby studenti po absolvování několika let podobné výuky museli z matematiky ještě povinně maturovat.

V tuhle chvíli platí, že od příštího roku mají začít z matematiky povinně maturovat studenti gymnázií a lyceí, ti ostatní mají následovat později. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) přišel původně s návrhem, aby se termíny sjednotily a všichni maturovali z počtů až od roku 2022. Narazil ale na ostrý odpor části studentů, pedagogů a veřejnosti proti tomu, aby se z matematiky vůbec maturovalo povinně.

V srpnu Plaga po několika měsících otočil a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější