Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slíbili nám Lidové milice, hranici i integraci s Ruskem, zní z Donbasu. Není to kapitulace, dušuje se Kyjev

Dokumenty, které tento týden podepsali v Minsku představitelé Ukrajiny, Ruska, OBSE i separatistických území na Donbase.
Dokumenty, které tento týden podepsali v Minsku představitelé Ukrajiny, Ruska, OBSE i separatistických území na Donbase.

Separatisté na Donbase slaví. Zato z Kyjeva zní hlasy o kapitulaci, o prezidentu-zrádci, o tom, že Západ prodal Ukrajinu. Co se stalo tento týden v běloruském Minsku, kde byla během dalšího kola mírových rozhovorů o konfliktu na východní Ukrajině podepsána tzv. Steinmeierova formule? Podle některých jde o zlomový moment v pět let trvající válce a cestu k míru, podle jiných konec nezávislé Ukrajiny.

„Kyjevu hranice nedáme – žádná kontrola hranic Kyjevem nepřipadá v úvahu!“ Tento výkřik zazněl z nejvyšších míst Donbasu jen několik hodin poté, co bylo v Minsku na zasedání třístranné kontaktní skupiny pro řešení situace na východní Ukrajině dosaženo jakési dohody.

„Důležitým diplomatickým vítězstvím republik Donbasu je podepsání Steinmeierovy formule v Minsku… ,“ prohlásila doslova  ministryně zahraničí tzv. DLR Natálie Nikonorovová.

V Kyjevě v tu chvíli prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vkládal veškerý herecký um, charisma a rétorický talent do snahy přesvědčit své občany, že se nehodlá zapsat do historie jako prezident-zrádce, který podepsal kapitulaci.

Informace o tom, co přesně dokument obsahuje a kdo co podepsal, se různily podle toho, ze kterých úst vycházely. Tím pádem nebylo vůbec možné odhadnout, zda se Kyjev a donbasští proruští separatisté vůbec na něčem shodují.

Steinmeirova formule podle ukrajinského ministra zahraničí Vadyma Prystajka a bývalého amerického zvláštního zástupce pro Ukrajinu Kurta Volkera:

  1. Okupovaná část Donbasu musí

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější