Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americké sankce dopadly i na firmu s pražskou adresou. Pomáhala „Putinovu kuchaři“

Virtuální sídlo společnosti Linburg Industries. Foto: Lukáš Prchal
Virtuální sídlo společnosti Linburg Industries. Foto: Lukáš Prchal

Zvonek na domě nedaleko náměstí Míru sice vyzvání, nikdo však neodpovídá. Na stěně vedle dveří je seznam desítek firem, které zde mají sídlo. Jednou z nich byla ještě nedávno česká pobočka firmy LinBurg Industries, které letos na základě plné moci vyměnila šéfa realitní makléřka Ivana Pitrová.

Společnost LinBurg Industries vypadá jako naprosto běžná firma, která má podle veřejného rejstříku podnikat v pronajímání nemovitostí. V pondělí ji ale americké ministerstvo financí přidalo na svůj sankční seznam. V něm se zmiňuje napojení firmy na ruského oligarchu Jevgenije Viktoroviče Prigožina. Právě ten je primárním cílem amerického ministerstva financí.

Prigožina americká vláda viní z toho, že se během posledních prezidentských voleb ve Spojených státech pokusil ovlivnit hlasování. To se mu ale podle Američanů nepodařilo. Zmíněná firma LinBurg Industries a její česká pobočka jsou podle zprávy spojené právě s ruským oligarchou. Zařazení na sankční seznam znamená obstavení majetku společnosti na americkém území a stopku pro obchodování s americkými společnostmi.

Vedení firmy má sídlo na Seychelách, česká část

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější