Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

MF Dnes otiskla neskrývanou výhrůžku majiteli Seznamu. Použila atomový kufřík, říká expert

Článek v páteční Mladé frontě Dnes, Foto: archiv
Článek v páteční Mladé frontě Dnes, Foto: archiv

Deník MF Dnes otiskl karikaturu Iva Lukačoviče, majitele mediálního domu Seznam, s obviněním, že se reportáží o Andrejovi Babišovi mladším zařadil mezi „magnáty podezřívané z toho, že svá média zneužívají pro vlastní byznysové zájmy“. Lukačovič tak podle textu, který nebyl podepsán autorem, musí počítat s tím, že i soukromí jeho a jeho rodiny bude propříště věc veřejná. Podle sociologa médií Václava Štětky z anglické Loughborough University se v Česku dosud nic podobného nestalo.

Jak text uveřejněný v dnešní MF Dnes vnímáte?

Samozřejmě jsem tím dost šokován. Myslím si, že tímto krokem Mladá fronta překročila určitou hranici. Jedná se o v podstatě velmi neskrývanou výhrůžku vůči majiteli Seznamu. Což je něco, čeho jsme na české mediální scéně zatím nebyli svědky.

Vlastníci mediálních domů byli přece kritizováni již v minulosti?

Byli jsme samozřejmě svědky toho, že média kritizovala různé ekonomické aktéry, včetně samozřejmě majitelů médií, ale že by jedno médium publikovalo takový výhružný vzkaz majiteli konkurenčního mediálního domu, to jsme myslím tady dosud nezažili.

Napadá mě paralela s některými texty o majiteli Economie Zdeňku Bakalovi, které vycházejí na Parlamentních listech nebo jsou zveřejňovány na televizi Barrandov. Ani ty však nemají charakter otevřeného vyhrožování ve smyslu: „Dejte si pozor, někdo se může podívat na vaše soukromí.“

Autor textu není uvedený, text je přilepen ke koláži Václava Teichmanna. Je důležité, že není jasně rozeznatelný autor textu?

To není úplně podstatné. Vše, co se otiskne v Mladé frontě Dnes, padá na vrub vydavatelství a zodpovědnost za to nese vydavatel. Nedovedu si představit, že by to někdo otiskl čistě jako svou soukromou iniciativu. Ať už karikaturista, novinář, či editor, který měl vydání na starosti. Myslím si, že takový ostrý vzkaz majiteli Seznamu nemohl být vydán bez vědomí vedení redakce. Nechci samozřejmě spekulovat, jestli byl přímo z vedení redakce, ale je to z mého pohledu nejpravděpodobnější scénář.

Co to říká o MF Dnes a vydavatelství Mafra?

Je to historicky bezprecedentní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější