Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tlusté prsty proti pořezaným od skla. Dokument Obamových ukazuje, jak moc se liší práce na Západě a v Číně

"Nejdůležitější věc není, kolik peněz vyděláme, ale jak tohle změní pohled Američanů na Číňany a Čínu," poslouchají zaměstnanci z Číny na setkání se svým vedením. Foto: Netflix
„Nejdůležitější věc není, kolik peněz vyděláme, ale jak tohle změní pohled Američanů na Číňany a Čínu,“ poslouchají zaměstnanci z Číny na setkání se svým vedením. Foto: Netflix

Produkční společnost bývalého amerického prezidentského páru Baracka a Michelle Obamových poslala do světa dokument American Factory. V době, kdy čínská ekonomická síla a chuť investovat v zahraničí rostou, se na půdě jednoho amerického podniku střetávají dvě kultury se zcela odlišným pohledem na to, co je v práci důležité.

V roce 2008 čekaly obyvatele města Dayton v americkém Ohiu smutné Vánoce. Pouhý den před svátky z pásu zdejší továrny General Motors sjel poslední vůz, který fabrika vyrobila. Zvuk strojů nahradily vzlyky a slova rozloučení se zaměstnanci, kteří ve víru ekonomické krize nedokázali najít práci jinde.

Konec závodu tradičního amerického výrobce, který dával práci zhruba dvěma a půl tisícům lidí a dalším tisícům v přidružených profesích, by mohl být jedním z mnoha příběhů roku 2008, kdy se s pádem ekonomiky hroutila jedna fabrika za druhou.

Místo toho se stal začátkem zcela jiného příběhu. V roce 2010 začaly do výroby ve zkrachovalých amerických továrnách investovat čínské společnosti. A v roce 2014 dorazily i do Daytonu.

„Dokud neděláte něco nelegálního, můžete si dělat, co s vám zlíbí. Dokonce můžete žertovat o prezidentovi. Nikdo vám nic neudělá,“ říká v úvodu dokumentu American Factory čínský lektor novým zaměstnancům, kteří přišli do Ohia pomoci rozběhnout staronový podnik – tentokrát pod názvem Fuyao a se zaměřením na výrobu autoskel.

Nálada je optimistická. Američané se těší z obnovených pracovních míst, Číňané si zvídavě prohlíží americké předměstí a po závodu se procházejí smíšené skupiny s překladatelkou v družném hovoru. Tahle idyla ale záhy zhořkne. Velice rychle se totiž ukáže, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější