Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebavila ho vysoká škola, začal si vydělávat videohrami. Reprezentant Plzně má práci snů

Lukáš Pour reprezentuje ve videohře FIFA plzeňskou Viktorii. Foto: facebook.com/T9Laky
Lukáš Pour reprezentuje ve videohře FIFA plzeňskou Viktorii. Foto: facebook.com/T9Laky

Týmy po celém světě v posledních letech angažují kromě klasických fotbalistů i hráče videoher. Jeden z nejúspěšnějších Čechů ve fotbalové simulaci FIFA tak reprezentuje plzeňskou Viktorii. „Díky hraní jsem si vydělal třeba na vybavení bytu nebo hezkou dovolenou. Mám vlastně ideální práci,“ směje se Lukáš Pour, který hraje pod přezdívkou T9Laky.

Vzpomenete si, kdy jste si poprvé zahrál fotbalový simulátor FIFA?

Bylo to doma s tátou a ročník FIFA 2002, ale nejsem si jistý, jestli to bylo hned v roce 2002, protože mi bylo pět let. Spíše bych řekl, že to bylo trochu později, protože si nedovedu představit, že bych hrál už v pěti letech.

Kdy vás napadlo, že byste se hraním živil?

Před rokem, když jsem byl na vysoké škole a zjistil jsem, že mě škola moc nebaví. Dostal jsem se tehdy do Budapešti na velký turnaj zemí V4, na kterém byly slušné odměny, dva tisíce eur jen za postup z kvalifikace. Tehdy jsem si uvědomil, že bych to chtěl zkusit. Navíc jsem začal vyhrávat turnaje, tak jsem se rozhodl pro tuhle cestu, protože se mi moc nechtělo každý den chodit od rána do večera do práce. Odmala navíc hodně rád vyhrávám, takže jsem si šel za tím, že se stanu profesionálem, a teď mám vysněnou práci.

Vysokou školu jste tedy ukončil?

Ano. Byl jsem na Vysoké škole ekonomické, a přestože jsem se vždy dobře učil, soustředil jsem se jen na hraní.

Co vám řekli doma na takové rozhodnutí?

Nedá se říct, že by byli naštvaní. Mám svou hlavu, takže jsem se rozhodl sám. Musím říct, že mě ale rodiče podporují, a myslím si, že jsou i docela pyšní, když si o mně přečtou v médiích.

Jak jste se dostal k tomu, že reprezentujete Viktorii Plzeň?

Před rokem deník Sport zorganizoval největší turnaj v České republice, na kterém jsem ještě hrál za tým JRC. Celé jsem to nakonec vyhrál a v té době začínaly fotbalové týmy zakládat e-sportové týmy. Začala s tím Sparta a přidaly se Teplice a Plzeň. Dostal jsem několik nabídek. Plzeň se sice ozvala na poslední chvíli, ale přišla s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější