Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Jak v klidu prožít nedělní oběd, unikátní rozhovor s Bakalou a exkluzivní fotky Tomkiho Němce

Deník N, Notes. Foto: Deník N
Deník N, Notes. Foto: Deník N

S končícím zářím v redakci odeznívají poslední záchvěvy dovolených a i díky tomu jsme mohli v posledních dnech nabídnout mnoho jedinečných materiálů. Produkcí Deníku N vás dnes provede Jan Pavec.

Na začátek Notesu začneme netypicky malou prosbou. Stále totiž běží hlasování v soutěži Křišťálová lupa a v kategoriích Cena popularity a Zpravodajství a publicistika můžete hlasovat i pro Deník N. Udělá nám velkou radost, pokud se rozhodnete dát svůj hlas právě nám.

Podobnou situací si pravděpodobně prošla většina z nás. U nedělního oběda se po dlouhé době vidíte se svými příbuznými, jenže debata stočená k politice za krátkou chvíli víkendovou idylu zničí. V tom lepším případě si účastníci často mezigeneračního sporu odnášejí poznání, že o některých věcech je lepší se spolu vlastně nebavit. Adéla Skoupá a Eva Mošpanová přinášejí několik takových příběhů. Dávají ale také základní rady pro to, jak se s často naprosto rozdílnými pohledy na svět vyrovnat. „V momentě, kdy začnete vytahovat radikální teze, nikdy se nedostanete pod povrch. Potřebujete vždycky zjistit, proč si to ten člověk myslí,“ vysvětluje v rozhovoru ředitel společnosti STEM Martin Buchtík.

Jakub Zelenka a Lukáš Prchal pokračují v popisování případu, v němž někdejší český velvyslanec v Íránu čelí podezření z kupčení s vízy. Z jejich zjištění nyní vychází najevo, že tři Íránci, kterým ambasador vstup do Evropské unie umožnil, následně požádali úřady o azyl.

Projev někdejšího brněnského primátora Petra Vokřála na ustavujícím sněmu hnutí Trikolóra vyvolal v moravské metropoli pořádné haló. Politik se totiž označuje za liberála a vstřícně se vyjadřoval k různým menšinám. Situaci popsala Jana Ustohalová.

Bakala promluvil

Minulý týden Eliška Hradilková Bártová přinesla podrobný popis podnikánípříběhu Zdeňka Bakaly. Rozhodně si ale nenechte ujít unikátní rozhovor, který podnikatel Deníku N poskytl. Obhajuje v něm svoje působení v uhelné společnosti OKD. Vysvětluje také, proč nepřijel do Česka vypovídat před poslaneckou vyšetřovací komisi. Na otázky, jestli se do České republiky hodlá v budoucnu vrátit, ale neodpověděl. Na některé otázky odpovídali Bakalovi právníci. Vysvětlují například, proč z jejich pohledu průměrná nákupní cena čtyřicet tisíc za jeden bývalý byt OKD nebyla nízká.

Před pěti lety Věra Jourová v Bruselu moc nezazářila. Jako kandidátka na post v Evropské komisi příliš nepřesvědčila europoslance, že je na pozici zahrnující oblasti spravedlnosti, práv spotřebitelů a rovnosti mužů a žen dostatečně kvalifikovaná. Před europoslanci se ale nakonec dokázala obhájit a za pět let si dokázala v portfoliu, které šlo úplně mimo její předchozí profesní zkušenosti, vybudovat respekt. Při letošním grilování proto může být klidnější. Jak ale ve svém textu upozorňuje Filip Nerad, jejím nejslabším místem může být spojení s českým premiérem Andrejem Babišem.

Fotbal je v podstatě jednoduchá hra – 22 hráčů se 90 minut honí za míčem a nakonec stejně vždy vyhrají… týmy, které využívají data. Jasně, Jakub Dobiáš šéfuje společnosti, která se datovou analýzou živí, takže svůj obor rozhodně hanit nebude. Ale právě pomáhá aktuálně velmi rozjeté Slavii Praha, takže i hodně velký skeptik musí uznat, že na tom může něco být. Se šéfem společnosti 11hacks se bavil David Janeczek.

Díky Markétě Boubínové jsme přes víkend mohli podrobně pokrývat průběh rakouských předčasných voleb. I když je o vítězích a poražených už jasno, stále stojí za to si přečíst její reportáž z někdejší volební bašty Svobodných. Popis toho, jak jejich voliči nad jejich skandály jen mávají rukou, nám může připomenout i české reálie.

I když jsou to dlouhé texty, neměli byste si nechat ujít ani kousky z nové páteční přílohy Kontext. Ať už text sociologa Stanislava Bileraorientaci v dnešním moderním světě a nedůvěře v expertní vědění, nebo kousek o improvizaci od hudebního publicisty Pavla Klusáka.

Před 30 lety se politicky ještě stále spící Praha stala dějištěm událostí, které předznamenaly pád Berlínské zdi. Cestu východních Němců přes československé hlavní město za svobodou připomínáme skrze exkluzivní fotografie Tomkiho Němce. Německý zpravodaj Deníku N navíc přinesl rozhovory se šéfem úřadu tehdejšího kancléře Helmuta Kohlavojenským atašé ambasády v Praze, který uprchlíkům pomáhal.

Historie se ale píše i dnes. Díky působivým fotografiím a popisu Kristýny Macháčkové máme možnost nahlédnout do stále probíhajících protestů v Hongkongu.

V seriálu Zkušenosti českých rodičů Tereza Mynářová většinou popisuje, jak se matkám nebo otcům daří sladit péči o dítě s prací. Petra Ertlová z Brna se ale svůj čas rozhodla věnovat naplno svému synovi. „Měla jsem to tak i se zaměstnáním, vždy jsem se mu věnovala pořádně, ve všem jsem šla do detailů a snažila se být odborník na to, co dělám,“ říká matka, která se stará o čtrnáctiměsíčního syna.

Pohled zvenku může být často osvěžující a i autor dnešního Notesu se ve Spojených státech nejednou podivil nad otázkami „domorodců“, nad kterými ho doma nikdy nenapadlo přemýšlet. Jana Ciglerová o těchto kulturních rozdílech napsala celou knížku. Nepřestala se jimi ale zabývat ani po návratu do Česka. Nyní se po návštěvě svých nejlepších přátel zabývá tím, jak moc se liší přístup Američanů a Evropanů ke starým věcem.

V zítřejším vydání Deníku N najdete:

  • Miliardář Šmejc se zajímá o skláře z Lasvitu
  • Zeleným se v evropské politice daří
  • Čeští politici nejezdí na pohřby významných státníků

Co se píše jinde

Na povrch mediálního prostoru opět vyplavala doposud spící kauza ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. Národní centrála proti organizovanému zločinu oznámila, že policie začala stíhat deset lidí kvůli zakázkám agentury CzechTourism. Samotnou Dostálovou pak měli policisté podle informací České televize vyčlenit do samostatného vyšetřování. Ministryně ale v rozhovoru pro iRozhlas tvrdí, že informace o případu má pouze z médií.

Možných dopadů brexitu na ekonomiku Spojeného království už se popsalo dost, další pohled se ale povedlo přinést deníku E15. Britští pijáci piva pravděpodobně přijdou o české tankové pivo. Čekání kamionů na hranicích se totiž může protáhnout i na několik dní.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější