Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místostarosta Prahy 4 se schoval před interpelací. Strkanici s utrženými knoflíky řešili strážníci

Josef Svoboda. Foto: Facebook STAN Praha 4
Josef Svoboda. Foto: Facebook STAN Praha 4

Bizarní průběh mělo poslední zasedání zastupitelstva Prahy 4. Dvě ženy na něm chtěly interpelovat místostarostu Josefa Svobodu, neboť mají výhrady k jeho práci. Ten ale z jednacího sálu rychle utekl. Ženy se jej pak pokusily zastihnout v předsálí a následně u řečnického pultu, tam ale do nich podle jejich výpovědi začali dva radní strkat. Potyčku vyřešila starostka Irena Michalcová (ANO) tím, že zavolala strážníky. Nyní zvažuje, že by napříště jednání probíhala s dohledem ochranky.

Zastupitelstvo se sešlo minulou středu. Eva Benešová a Eliška Lachoutová na něm chtěly interpelovat a vyzvat k odstoupení místostarostu Svobodu. Jak řekla Deníku N Benešová, vadilo jim, že je na radnici jen dva dny v týdnu a že svým hlasem rozbil předchozí koalici.

„Na interpelace ale odešel. My jsme na něj čekaly. On byl vyzván, aby se vrátil, ale nevrátil se, tak jsme interpelaci přečetly. Když interpelace skončily, čekaly jsme na něj v předsálí. On se vracel a šel obklopen radními Hrozou a Váchou z TOP 09. Jeden z kolegů mu řekl, že když se vrací, mohl by nám zodpovědět otázky, ale on vůbec nereagoval. My jsme pak byly zatlačené radním Hrozou,“ popsala incident Benešová.

Podle Benešové se pak její kolegyně Svobody ptala, proč nešel na interpelace. Nejprve jí řekl, že nevěděl, že bude interpelován, pak tvrdil, že se mu vybily baterie v naslouchátku. „Ona mu na to řekla, že tuhle odpověď měl už na minulých interpelacích. V tu chvíli k nám přistoupili radní (Filip) Vácha s (Michalem) Hrozou a začali nás vystrkávat a řekli, ať jim to povíme, že mu to vyřídí, a prostě nás vystrkali od pultíku,“ pokračovala dále Benešová. Když se s kolegyní dostaly ven, přijeli tam strážníci. Ty ke strkanici přivolala starostka Irena Michalcová (ANO).

„Hlídka městské policie

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější