Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žil jsem v Číně osm měsíců: osm poznatků ze země, kde je komunismu právě 70 let

Čtvrť Bund v Šanghaji. Fotografie z této reportáže jsou ze série, která je nominovaná na cenu Slovak Press Photo 2019. Foto: Robert Barca, Denník N
Čtvrť Bund v Šanghaji. Fotografie z této reportáže jsou ze série, která je nominovaná na cenu Slovak Press Photo 2019. Foto: Robert Barca, Denník N

Jak vypadá život Číňanů pod všudypřítomnou kontrolou vlády? Čínská lidová republika velkolepě oslavila své založení a dnešní studenti si dělají selfies na tomtéž náměstí, kde před 30 lety jiné studenty masakrovaly tanky.

Tento text je výpovědí o tom, co jsem v Číně viděl a zažil jako turista, fotograf a student. V Číně jsem strávil víc než osm měsíců, studoval jsem na Pekingské univerzitě v rámci duálního programu ve spolupráci s univerzitou v Dánsku. A v Číně jsem si vybral také téma své diplomové práce, kterou jsem tam napsal a obhájil. Byla o tom, jak funguje čínský systém trestu smrti.

I když je moje osobní zkušenost omezená, definitivně mi odhalila, že přemýšlení o svobodě v Číně – ve smyslu, v jakém máme svobodu u nás doma –, je i v dlouhodobém horizontu v rovině zcela utopistické. Čínská vláda si potřebuje udržet sociální a politickou stabilitu, a proto se Čína k demokracii a svobodě neblíží. Naopak, vzdaluje se od ní.

To je něco, na co bychom ohledně druhé největší ekonomiky světa měli myslet. Zvlášť pokud nám budou chtít její i naši politici namluvit, jak jí musíme dělat ústupky.

Nesnažil jsem se o hloubkovou analýzu čínské společnosti. Pochopitelně, určitě jsem se nevyhnul určitému stupni zobecňování. V každém případě nabízím osm poznatků a epizodických příkladů, které ilustrují, jaká dnešní Čína je. Osm, protože v čínské numerologii je osmička nejšťastnější číslo – spojené s blahobytem a úspěchem (i zahajovací ceremoniál olympiády v Pekingu začal v 8 hodin, 8 minut a 8 sekund večer 8. 8. 2008).

V Číně jsem potkal obrovské množství milých a pohostinných

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

70 let komunistické Číny

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější