Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hřib: Premiér byl v Letňanech poprvé v životě. Jeho odchod od stolu je jen vyjednávací trik

Pražský primátor Zdeněk Hřib. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Pražský primátor Zdeněk Hřib. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Mezi hlavní úspěchy ročního působení pražské koalice řadí primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozjezd stavby metra D a pokrok v přípravě staveb čtyř mostů a lávek. Rozpory mezi partnery považuje za běžnou součást demokracie. Přestože premiér Andrej Babiš z jejich vzájemného jednání o letňanské vládní čtvrti odešel po deseti minutách, nemyslí si, že by byl vůči svým partnerům při diskusi arogantní. „Můj styl je ve věcech, které se týkají Prahy, rázný. Jsem placený, abych jednal v zájmu Prahy,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Prezident Miloš Zeman uvedl, že můžete za zhoršení vztahů Česka a Číny. Podle něj poškozujete česko-čínské obchodní vztahy. Skutečně je podle vás tak důležité část smlouvy Prahy s Pekingem zrušit?

Ano, protože všechny politické kluby v koalici to chtějí a rada mě pověřila, aby k té změně došlo. Není to můj plezír. Chceme mít v Praze apolitické vztahy s partnerskými městy a článek tři (o jednotné Číně, pozn. red.) nás nevhodně zatahuje do mezinárodní politiky.

Zohlednil jste, že tím můžete poškodit česko-čínské vztahy, jak vám vyčetl někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek?

S ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem jsme se shodli, že otázka partnerských smluv mezi jednotlivými městy je výhradní pravomocí městských samospráv. Ministerstvo zahraničí do toho nijak nezasahuje. Skutečnost, že Čínská lidová republika je totalitním režimem, který není schopný pochopit, že u nás máme oddělenou místní samosprávu a centrální vládu, je věc druhá.

Proč jste ten článek ještě nezrušili?

S pekingskou stranou probíhá vyjednávání formou korespondenčních výměn. Momentálně nám Peking přestal odpovídat poté, co jsme jim zdůraznili, že ustanovení o jednotné Číně nemají ve smlouvě s Londýnem ani ve smlouvě s Rigou, takže nevidíme vůbec žádný důvod, abychom to měli mít ve smlouvě my. Odpověď nepřišla. Pokud nepřijde ani po urgenci, na co je vám partner, který se s vámi nechce bavit?

Prezident Zeman kvůli tomu dokonce odmítá navštívit Prahu, aby se setkal s občany. Není vám to líto?

Snažil jsem se navázat konstruktivní spolupráci se Správou Pražského hradu i proto, aby otevřeli Jelení příkop a zpřístupnili jej veřejnosti, bohužel jsem nebyl zatím úspěšný. V této záležitosti by pan prezident mohl využít svoji autoritu, aby nebyl Pražský hrad veřejnosti zavíraný, ale naopak aby měla přístup do těchto míst.

Zdeněk Hřib (38)

Primátor Prahy oslaví 15. listopadu rok ve funkci. Je vzděláním lékař, ale celý život se živil jako manažer. V roce 2006 absolvoval obor všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě. V roce 2008 vedl oddělení informatiky na Státním ústavu pro kontrolu léčiv a mezi léty 2008 až 2018 pracoval jako konzultant pro společnost Aquasoft, která později změnila název na Solitea Business Solutions. Podílel se tak třeba na tvorbě eReceptu. Za Pirátskou stranu seděl ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Je ženatý a má tři děti.

My se ptali, jestli vám nevadí, že kvůli vám pan prezident odmítá navštívit Prahu, aby se setkal s občany?

To je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější