Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha zrušila „zbytečné a předražené“ IT zakázky za více než 100 milionů. Bývalé vedení to odmítá

Magistrát hl.města Prahy. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Magistrát hl.města Prahy. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vedení hlavního města zrušilo IT zakázky v hodnotě 103 milionů. Projekty podle něj byly nekoncepční, duplicitní a předražené. U některých by zase město bylo zavázáno k závislosti na dodavateli. Předchozí vedení města v čele s bývalou primátorkou Adrianou Krnáčovou s tím ale nesouhlasí.

Informační systém krizového řízení města, Centrální systém elektronického ověřování dokumentů dle nařízení EIDAS nebo Vývoj aplikací pro intranet Magistrátu hlavního města Prahy. Ani jeden z těchto projektů nevznikne. Magistrát se tyto i další IT zakázky rozhodl zrušit.

Na projektech radním vadí, že jsou nekoncepční a předražené. Další jsou zase údajně nepotřebné nebo neodpovídají představám nové koncepce IT infrastruktury Prahy. „Například u plánu na nákup Informačního systému krizového managementu za 47 milionů se ukázalo, že neodpovídá požadavkům, a zadavatel, tedy odbor bezpečnosti, ho nechce,“ popsal primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

S tím ale nesouhlasí nyní opoziční zastupitel Radomír Nepil (ANO), který předchozí zakázky z pozice šéfa komise pro ICT zadával. „Projekty se realizovaly na základě celoměstské koncepce rozvoje informačních systémů pro potřeby hlavního města Prahy a městských částí, včetně akčního plánu na období 2015–2019, takže jestli někdo tvrdí, že se projekty dělaly nekoncepčně, je to lež,“ uvedl Nepil.

Vyvrací i to, že by projekt Informačního systému krizového managementu nebyl projednán nebo že by ho nikdo nechtěl. „Analýza byla připravována několik měsíců a čítá stovky stran velmi odborného textu, který byl kladně projednán s jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému včetně odboru krizového řízení magistrátu,“ tvrdí Nepil.

Radní ruší i projekt na podporu technologií pro zabezpečení perimetru sítě pražského magistrátu. Město totiž zjistilo, že podobné zadání již ve svém portfoliu má, a systém by tak byl duplicitní. Zrušením pěti projektů se má ušetřit 103 milionů. Šest dalších v hodnotě 144 milionů bylo buďto pozastaveno, nebo změněno a o budoucím využití mají radní dál jednat.

Podle bývalé primátorky Adriany Krnáčové není možné rentabilitu podobných projektů ověřit. „V oblasti ICT existuje obrovská informační asymetrie, která má za následek tvrzení proti tvrzení. Vzhledem k tomu, že ho nikdo neumí relevantně ověřit, je to v podstatě věc názoru odpovědného ředitele odboru,“ uvedla k tomu Krnáčová (ANO).

Pilotní projekt uschl

Podle Hřiba je ale právě koncepce tím, co většině projektů chybělo. „Investovaly se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější