Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kavanova komora Íránce doporučila, velvyslanec jim udělil víza. Místo návratu požádali o azyl v Německu

Exministr zahraničí Jan Kavan se současným ministrem Tomášem Petříčkem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Exministr zahraničí Jan Kavan se současným ministrem Tomášem Petříčkem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Několik Íránců, kterým vystavil nyní již bývalý velvyslanec v Teheránu Svatopluk Čumba víza na přímluvu obchodní komory exministra Jana Kavana, požádalo v Evropské unii o azyl. Vyplynulo to z prošetřování zhruba čtyř stovek víz, která Čumba s využitím výjimky pro velvyslance udělil. Nyní čelí kárnému řízení kvůli možnému zneužívání své pravomoci vystavovat víza přednostně.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) před dvěma týdny v rozhovoru pro Deník N řekl, že nemá žádné informace o tom, že by někdo zneužil íránská víza vystavená bývalým velvyslancem Čumbou a požádal v Evropě o azyl. „Nejsem si ale vědom toho, že by takový problém nastal,“ řekl Petříček. Nyní se tuzemské úřady začaly zabývat možností, že se nejméně tři lidé, kterým Čumba udělil víza, pokusili v Evropě získat azyl.

Deníku N to potvrdily zdroje z diplomacie i Česko-slovensko-íránská obchodní komora, na základě jejíhož pozvání Íránci o víza žádali. Komoru vedou společně přátelé prezidenta Miloše Zemana Zdeněk Zbytek a exministr zahraničí Jan Kavan.

Díky Čumbově diplomatické výjimce se do Evropy dostaly zhruba čtyři stovky lidí. Kvůli nadužívání výjimek velvyslanectví na začátku roku kontrolovala Generální inspekce ministerstva zahraničí.

Z oněch čtyř set doporučila většinu právě obchodní komora. Podle Kavana

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza s vízy v Íránu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější