Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slzný plyn, hustý dým, tma. Pochod se mění v chaos. Fotografka popisuje protesty v Hongkongu

Hongkong. Foto: Kristýna Macháčková
Hongkong. Foto: Kristýna Macháčková

Okolí Tamar Parku se hemží nejen mladými maskovanými lidmi, jak je zvykem, ale také seniory a rodinami s dětmi. V sobotních večerních hodinách se tady sešlo několik desítek tisíc lidí, aby si připomněli pět let od protivládního hnutí, které je známé pod názvem Umbrella Movement, Deštníkové hnutí, popisuje Deníku N své fotografie přímo z ulic Hongkongu fotografka Kristýna Macháčková.

Okolí vládních budov místní pokryli několika kilometry plakátů a vzkazů. Zem je často poseta portréty politiků, jako je například správkyně Hongkongu Carrie Lamová.

Na sociálních sítích už během týdne šíří uživatelé aktualizovaný program oznamující podrobnosti akcí plánovaných na nejočekávanější víkend měsíce. Mezi lidmi panuje neklid. Nikdo neví, co se o víkendu stane a jak město odpoví na blížící se den prvního října, tedy na oslavy 70. výročí založení Čínské lidové republiky.

Po Tibetu, Ujgurech a Hongkongu přijde na řadu svět, varují demonstranti. Foto: Kristýna Macháčková

I když bylo shromáždění plánované jako mírové, po skončení programu desítky lidí začaly házet dlažební kostky na vládní budovy. Zanedlouho došlo nevyhnutelně k potyčce s policií, která proti demonstrantům použila vodní děla a slzný plyn. Netrvalo dlouho a všichni se při příjezdu policejního vozu rozprchli, aby se vyhnuli vyhrocenějším konfliktům, které nastaly až následující den.

Hlasitý pokřik hesel a nadšený zpěv protestní hymny Glory to Hong Kong (Sláva Hongkongu) doprovázel vlajkonoše v průvodu proti totalitarismu, který začal v neděli odpoledne v Causeway Bay a pokračoval směrem k Admiralty.

Demonstranti se vybavili vlajkami mnoha zemí světa, nechybí mezi nimi ani česká. Foto: Kristýna Macháčková

Cestou lidé zformovali dlouhý řetěz a rozdávali láhve vody, deštníky, ale i letáky s čínskou vlajkou, na které je z hvězd sestavený hákový

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hongkong

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější