Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Maďarský novinář zpochybnil protiimigrantskou reportáž a hrozí mu vězení. Chtějí mě znedůvěryhodnit, říká

Maďarský investigativní novinář András Dezső. Foto: Jan Moláček
Maďarský investigativní novinář András Dezső. Foto: Jan Moláček

Mezinárodní novinářské organizace vyzvaly Maďarsko, aby zastavilo trestní stíhání reportéra největšího nezávislého webu Index. András Dezsö čeká na soud kvůli článku, ve kterém odhalil pozadí provládní reportáže ve státní televizi v době volební kampaně.

Článek, který András Dezsö napsal letos v březnu, byl z pohledu tohoto investigativního novináře spíš drobnost. V branži se pohybuje patnáct let, píše o ekonomických kauzách, korupci, zločinu. Tohle byl „jen“ demaskovaný případ provládní propagandy ve státní televizi. Přesto má pro reportéra dalekosáhlé důsledky.

„V létě jsem dostal výzvu od policie, že se mám dostavit k výslechu jako podezřelý. Vůbec jsem netušil, oč jde,“ vypráví Dezsö Deníku N v redakci Indexu v Budapešti. Médium, pro které píše už pátý rok, je jedním z posledních významných zdrojů informací v zemi, který nemá pod kontrolou Orbánova strana Fidesz.

Až na policii se novinář dozvěděl, že se vyšetřování týká jednoho jeho článku z letošního jara. V té době vrcholila kampaň před parlamentními volbami. Měsíc před nimi, 9. března, odvysílala státní televize M1 desetiminutový rozhovor s ženou maďarského původu, která tvrdila, že žila donedávna ve Švédsku,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější