Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Celé to na ně nahráli. Rakouští voliči Svobodných i po aféře Ibiza krajně pravicové straně věří

Předseda Svobodných Norbert Hofer. Foto: Markéta Boubínová, Deník N
Předseda Svobodných Norbert Hofer. Foto: Markéta Boubínová, Deník N

Přes šest milionů Rakušanů by mělo zítra zamířit k volebním urnám. Vítěz voleb je podle předvolebních průzkumů už vlastně jistý, až 35 procent by mohli získat lidovci bývalého kancléře Sebastiana Kurze, druhé místo v pořadí i podoba budoucí vládní koalice jsou však zatím nejisté. Ve hře jsou stále ještě rakouští Svobodní, a to i přes aféru bývalého šéfa a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho, která nakonec v květnu smetla rakouskou vládu. Reportérka Deníku N zjišťovala, jaká je situace v několika bývalých volebních baštách strany Svobodných.

Městečko Deutsch-Wagram má necelých 9000 obyvatel a deset volebních okrsků. Hraničí s Vídní, patří ale ještě do Dolních Rakous. V roce 2017 tady parlamentní volby vyhrála krajně pravicová FPÖ, Svobodná strana Rakouska, která získala 31 procent hlasů. Za ní byli lidovci (27 %) a sociální demokraté (26 %). Po květnové aféře šéfa FPÖ Heinze-Christiana Stracheho na Ibize a následném pádu koaliční vlády lidovců (ÖVP) se Svobodnými se pořadí místních stran v europarlamentních volbách změnilo, Svobodní v Deutsch-Wagramu zůstali nicméně nadále jednou z nejsilnějších stran s 22 procenty.

Rakousko ale těsně před zítřejšími předčasnými volbami, které vyvolala právě tzv. Ibizagate, zažívá další skandály. Jak očekávaný vítěz voleb, lidovci, tak i Svobodní čelí nařčení z finančních machinací, které nebyly zrovna podle pravidel.

Starostou Deutsch-Wagranu je už 14 let lidovec Friedrich Quirgst. Čeká na mě s autem na nádraží, nakonec však rozhovor odsuneme na později a starosta mě vysazuje u místního tržiště, kde se v sobotu sejde údajně největší počet lidí z Deutsch-Wagramu. Trhy budou ale za hodinu končit a začíná pršet, musím prý spěchat.

Vydávám se tedy na tržiště a zastavuji se u manželů Emblerových, kteří prodávají med. Mávají na starostu a vstřícně odpovídají, že oni budou volit lidovce. Ptám se na Svobodné jako na možné staronové koaliční partnery lidovců a Michael Embler vysvětluje, že je to dle jeho názoru velmi pravděpodobná budoucnost: „Lidovci a Svobodní mají k sobě nejblíže. Řeší problém příliš vysokého počtu cizinců, uprchlíků v Rakousku. Rakušané už další nechtějí. Sociální demokraté naopak tvrdí, že bychom mohli mít ještě další. Takovou koalici, lidovců se sociálními demokraty, si nedokážu představit. I když – žádná koaliční vláda Svobodných s lidovci ještě nikdy nedokázala fungovat po celé volební období, vždy byly nakonec předčasné volby.“

Manželé Emblerovi z Deutsch-Wagramu. Foto: Markéta Boubínová, Deník N

Zmiňuji aféru Ibiza. Emblerovi ale svorně tvrdí, že ani nejde o tuto konkrétní aféru, není prý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější