Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když Babiš či Ovčáček zkazí nedělní oběd. Sonda do rodin, kde politika hloubí příkopy

Anna Košlerová má se svou babičkou Alenou Maršálkovou blízký vztah a shodnou se ve většině témat. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Anna Košlerová má se svou babičkou Alenou Maršálkovou blízký vztah a shodnou se ve většině témat. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Není to nic neobvyklého: názory na politiku nebo aktuální dění se mezi rodiči a dětmi liší a zvlášť ve vyostřeném období voleb nebo politických turbulencí končí návštěvy příbuzných hádkami nebo obdobím ticha. Přečtěte si příběhy těch, kteří recept, jak rodinným sporům předcházet, stále hledají, i těch, již se s rozdílnými postoji dokázali popasovat.

Mohla to být klidná rodinná oslava narozenin. Kdyby však její účastníci hned v první půlhodině neotevřeli téma nedávných demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové.

„Měla jsem pocit, že mluvíme jiným jazykem. Jako by mezi námi najednou vyrostla zeď,“ vypráví v brněnské kavárně s odstupem pár měsíců drobná žena, sedmadvacetiletá překladatelka ze švédštiny Romana Švachová. Vzpomíná, že jí po krátké výměně názorů ruply nervy a z dědečkovy oslavy odešla. Scénka, kterou toho odpoledne prožila, může znít leckomu povědomě.

„Prostě se urazila. Byla to chvilková rozepře, která snad časem vyšumí,“ líčí na zahrádce restaurace v Hodoníně pár hodin po rozhovoru s Romanou její otec, pětačtyřicetiletý manažer odpadové firmy. Atmosféra začala na oslavě houstnout poté, co se dcery zeptal, jestli demonstrovala na pražské Letné a taky zda si přečetla e-mail o Benešové, který jí předtím poslal.

„Když už někam jde, měla by vědět, o co kráčí. V tom e-mailu byl článek vyvracející, že by byla Marie Benešová kdy komunistkou, jak ji někdo nazval. Psal to její bývalý dlouholetý kolega. Přišlo mi, že tam lidé šli na Letnou nepoučení, že jsou zmanipulovaní. Fascinovalo mě, že jde na demonstraci, a nepřečte si to, tak jsem vypěnil,“ vysvětluje Roman Švach a při vzpomínce se opět mírně rozzlobí.

Na demonstrace se dívá úplně odlišně než jeho dcera: má za to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější