Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mám patnáct pravidel, jak zvýšit šanci na výhru, říká datový analytik, který pomáhá Slavii

Jedním z prvních a zároveň nejpovedenějších hráčů, které pomohl Dobiáš Slavii vytipovat, byl Kamerunec Michael Ngadeu. Foto: ČTK
Jedním z prvních a zároveň nejpovedenějších hráčů, které pomohl Dobiáš Slavii vytipovat, byl Kamerunec Michael Ngadeu. Foto: ČTK

Zásluhou Jakuba Dobiáše se v českém fotbalovém prostředí stále více prosazuje datová analýza, díky níž se podle šéfa společnosti 11Hacks mohou kluby vyhnout přešlapům na přestupovém trhu. „Slavii jsem řekl, že jim pomůžu snížit chybovost v příchodech nových hráčů. Vzbudilo to u tehdejšího trenéra Dušana Uhrina zájem,“ vzpomíná Dobiáš, jak začala jeho spolupráce s momentálně nejúspěšnějším českým fotbalovým klubem.

Jak byste vysvětlil, co dělá vaše společnost?

Všechny situace na fotbalovém hřišti, které zaznamenají kamery, jdou pomocí softwaru rozkouskovat na jednotlivé události a lze je přepsat do počítačového kódu. My si vezmeme počítačový kód a následně si pomocí matematických modelů rozpočítáme klasické statistiky, jako je bránění prostoru, vytváření šancí a podobně.

Co ty statistiky znamenají pro jednotlivé kluby a trenéry?

Jedna věc je dlouhodobá statistika, která člověku uniká. My jsme schopní se na hráče podívat, jak hrál pět sezon dozadu. Trenéři mnohdy žijí s hráči na tréninku, a díky tomu hodnotí poslední tři měsíce až rok hráče. My jsme schopní říct, že daný hráč patřil dlouhodobě mezi nejlepší v těch a těch herních aspektech. Další sekcí jsou například vizualizace hráčů pomocí získaných dat.

Jak velkou máte databázi?

Aktuálně je v databázi několik set tisíc hráčů.

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Kateřina Kňapová vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Fotbal

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější