Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Gaudeamus igitur aneb ponížením k úspěchu. Belgické univerzitní peklo

Ze studentského obřadu studentendoop v belgickém Leuven (Lovani). Foto: Paul Hermans, CC BY-SA 3.0
Ze studentského obřadu studentendoop v belgickém Leuven (Lovani). Foto: Paul Hermans, CC BY-SA 3.0

Jsou ochotni nechat na sebe řvát, chlemtat nepoživatelné blafy, válet se v jatečním odpadu, a dokonce si třeba i pomazat penis depilačním krémem, jen aby patřili do kruhu vyvolených. Být univerzitním studentem není v Belgii žádný med. Po loňské tragédii ale teď tamní univerzity zpřísňují pravidla iniciačních rituálů praktikovaných pro přijetí do studentských spolků.

Na Katolickou univerzitu v Lovani (KUL) nastupoval Sanda Dia loni na konci září s přáním stát se inženýrem. V prosinci mu rodina strojila pohřeb.

Spekulace o tom, co přesně se stalo, se různí, zděšení zůstává. Sanda a další dva studenti prvního ročníku techniky usilovali o členství v elitářském studentském spolku Reuzegom. Aby prokázali, že jsou takové cti hodni, museli se podrobit brutální zkoušce.

Podle některých zdrojů měli nejprve během iniciačního rituálu, který se konal na začátku loňského prosince, plavat v ledovém potoce a pojídat krysí maso. Poté jim mazáci přikázali vykopat jámu, v níž museli klečet nazí, zatímco právoplatní členové spolku je „zahřívali“ vlastní močí. Následně je nutili pít tekutinu, u níž se zdroje rozcházejí v tom, zda se jednalo o rybí tuk nebo rybí omáčku.

Nepopiratelným faktem však zůstává, že ještě téhož večera dvacetiletého Sandu, podchlazeného na 28 stupňů Celsia, přijala jednotka intenzivní péče v nemocnici sv. Josefa v Malle, kde u něj konstatovali zástavu srdce způsobenou přílišnou konzumací soli. Z kómatu, do nějž se dostal, už se po převozu do univerzitní nemocnice v Antverpách neprobral. Zemřel o tři dny později, 7. prosince 2018.

Budova Katolické univerzity v Lovani. Foto: Rob Stevens, KU Leuven

Exces to byl doposud nejhorší, zdaleka ovšem ne jediný.

V roce 2013 skončila v kómatu studentka 1. ročníku veterinářství Lutyšské univerzity Fanny Magninová poté, co ji při iniciačním rituálu studentského křtu, kterému se ve Vlámsku říká studentendoop a ve Valonsku baptême étudiant, donutili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější