Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel vynálezce pexesa. Místo slávy se „pravicový živel“ dočkal perzekucí

Výtvarník Zdeněk Princ. Foto: Archiv rodiny
Výtvarník Zdeněk Princ. Foto: Archiv rodiny

Ve středu zemřel v 85 letech tvůrce pexesa Zdeněk Princ. Deníku N to potvrdil jeho syn Tomáš. Výtvarník populární hru vymyslel před 54 lety, místo slávy a bohatství mu však přinesla dluhy a politické perzekuce. Sám pexeso do konce života miloval a hrál.

Populární karetní hru pexeso, ve které hráči procvičují paměť a soustředění při hledání shodných obrázkových dvojic, hrál v Česku téměř každý. Příběh jejího autora však zůstával dlouhá léta neznámý. Jeho autorství, stejně jako honoráře a ochrannou známku mu za normalizace sebral komunistický režim.

Nápad na deskovou karetní hru dostal Princ ve svém prvním zaměstnání v mozaikářské dílně začátkem 50. let. Do tehdejšího národního podniku Česká mozaika nastoupil v 17 letech a podílel se na přípravě vitráží Maxe Švabinského Křest Kristův pro katedrálu svatého Víta. A právě mezi stovkami barevných sklíček a kamínků ho napadlo vytvořit poznávací hru složenou z 32 obrázkových dvojic.

„Jako skauti jsme hrávali různé hry, které jsme si sami vymýšleli. Protože jsem byl výtvarně nadaný, tak jsem to většinou vyráběl. Tuhle hru s dvojicemi obrázků jsem nazval ‚obrázková mozaika‘. Měl jsem vždy blízko k encyklopedickým znalostem, takže na obrázky jsem dával města, hrady, osobnosti nebo známá umělecká díla, aby se to dalo poznat. Tím jsem vlastně i kamarádům rozšiřoval znalosti,“ vzpomínal Princ v rozhovoru, který vznikl k 50. výročí populární hry.

K realizaci svého nápadu se dostal až v roce 1965, kdy nastoupil do nově vznikajícího nakladatelství Pressfoto. Jak sám vzpomínal ještě letos v květnu, tehdejší ředitel nakladatelství hledal tip na novou stolní hru, kterou by mohla firma vydávat, a on oprášil svůj nápad. „Hru jsem mu předvedl, jemu se to velmi líbilo, ale zdálo se mu, že ten název je příliš dlouhý,“ popsal pro Českou televizi Princ.

Inspirací k novému a dnes již legendárnímu názvu se mu stala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější