Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V práci jsme nahraditelní. Syn vyroste a čas se nevrátí, vysvětluje matka „na plný úvazek“

Dříve než okolo synových třetích narozenin se Petra zatím do práce vracet nechce. Foto: Archiv Petry Ertlové
Dříve než okolo synových třetích narozenin se Petra zatím do práce vracet nechce. Foto: Archiv Petry Ertlové

„To, že jsem doma na rodičovské, je pro mě skutečně dovolená. Takže si to chci užít, co to jde a jak nejdéle budu moct,“ říká Petra Ertlová z Brna, která se stará o čtrnáctiměsíčního syna. V tomto díle seriálu o zkušenostech českých rodičů popisuje, proč se rozhodla zůstat „na plný úvazek“ doma a nechce svůj čas dělit mezi dítě a práci.

Před nástupem na mateřskou a rodičovskou dovolenou pracovala na personálním oddělení v technologické společnosti ABB. „Většinu doby jsem vyřizovala cesťáky, kontrolovala účty, radila zaměstnancům s aplikací, vytvářela manuály a školila,“ upřesňuje třicetiletá Petra. Že by tuto práci dál dělala i při malém dítěti, ale prý nikdy v plánu neměla.

„Pracovat budu celý život, všechny ty stresy a deadliny se budou v nějaké podobě opakovat pořád, ale první tři roky se synem už znovu nikdy nezažiju,“ vysvětluje, proč vedle péče o malé dítě nechce ještě vydělávat peníze. „Syn vyroste a ten čas už se nevrátí, kdežto v práci jsme nahraditelní a případně po nás neštěkne ani pes, tedy alespoň v mém oboru,“ myslí si Petra.

Když se do něčeho pustí, chce to podle svých slov dělat na sto procent. „Měla jsem to tak i se zaměstnáním, vždy jsem se mu věnovala pořádně, ve všem jsem šla do detailů a snažila se být odborník na to, co dělám,“ říká. Z toho samého důvodu teď nechce kromě péče o syna dělat nic dalšího a dítěti se věnuje naplno. Ze strany svého okolí prý žádné tlaky na to, aby pracovala, nezažila. „Spíš naopak, všichni mi říkají, ať zůstanu doma co nejdéle,“ zdůrazňuje.

Čekala jsem na první narozeniny

Jediným obdobím, kdy Petra toužila alespoň na chvíli „zmizet“ do zaměstnání, byly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zkušenosti českých rodičů

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější