Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Benešová čelí podezření, že se před vynesením rozsudku nestandardně sešla se soudcem

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) musela nedávno podávat vysvětlení kvůli případu, kterým se od jara zabývají lounští policisté. Ti nyní zjišťují, jestli se jako advokátka před dvěma lety před vynesením rozsudku nestandardně sešla se soudcem Krajského soudu v Praze Ladislavem Koudelkou, nebo zda se stala obětí křivého obvinění.

O údajném nestandardním setkání promluvil někdejší Benešové spojenec a vlivná postava severočeské ČSSD Jan Růžek, Koudelka ale jeho tvrzení odmítá (stejně jako Benešová) a podal na něj trestní oznámení pro pomluvu. Kvůli tomu se okolnostmi soudního jednání z předloňského srpna začali kriminalisté zabývat.

„Případ je ve fázi prověřování. Shromažďujeme skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin. Kriminalisté případ prověřují s přihlédnutím k trestnému činu křivého obvinění,“ sdělila Deníku N mluvčí lounské policie Irena Pilařová s tím, že obviněn dosud nikdo nebyl a policie další informace poskytovat nebude.

Choulostivá záležitost

Pokud by policisté Růžkovi prokázali, že Koudelku a Benešovou nepravdivě obvinil z trestného činu, hrozily by mu až dva roky vězení. Vyšetřovatelé se ale nejprve snaží zjistit, co se 3. srpna 2017 v budově krajského soudu na pražském Smíchově skutečně stalo. Kromě Benešové už podávali vysvětlení soudce Koudelka i Růžek.

„Je to moc choulostivé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější