Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez masa, v dresech z bambusu a na zápas elektricky. Nejekologičtější fotbalový tým chce inspirovat zbytek světa

Hrací plocha na stadionu týmu Forest Green Rovers je udržována bez jakýchkoli chemických úprav. Foto: ČTK
Hrací plocha na stadionu týmu Forest Green Rovers je udržována bez jakýchkoli chemických úprav. Foto: ČTK

Říká vám něco Forest Green Rovers? Klub, který působí třetím rokem ve čtvrté nejvyšší anglické soutěži, se zaryl fotbalovým nadšencům do paměti díky svému majiteli. Dale Vince vstoupil do týmu z jihozápadní Anglie před devíti lety a od té doby z něj udělal nejekologičtější klub na světě. Organizace spojených národů (OSN) jej letos dokonce oslovila, aby inspiroval další profesionální i amatérské fotbalové kluby po celém světě.

Profesionální fotbal se bez náročného cestování neobejde. Vždyť i české kluby najezdí za jednu sezonu autobusem až 10 tisíc kilometrů. Každý fotbalista Karviné, která urazí za sezonu zmíněnou trasu, během ročníku pustí do ovzduší pouze cestováním v průměru 100 kilogramů oxidu uhličitého.

Navíc ve velkých zemích je naprosto běžné, že týmy k zápasům cestují letecky, což uhlíkovou stopu v ovzduší výrazně navyšuje. Třeba legenda Realu Madrid Raúl Gonzáles nalétal za svou profesionální kariéru podle dat české společnosti Kiwi více než milion kilometrů. Stejně tak jako Pavel Nedvěd, který navíc hodně cestuje i po sportovní kariéře, protože v současnosti působí jako viceprezident Juventusu Turín.

Fotbalový byznys, tak jako každý jiný, ekosystému příliš neprospívá. Na světě ale přesto existuje klub, který získal už před více než rokem od Organizace spojených národů certifikát o uhlíkové neutralitě. Forest Green Rovers se tak může pyšnit titulem vůbec nejekologičtějšího fotbalového klubu na světě. Což potvrzuje i heslo klubu: Zeleněji už to nejde.

Recyklace, kam se podíváš

Za ekologickou revolucí v klubu na jihozápadě Anglie stojí milionář Dale Vince. První muž na ostrovech, který rozjel byznys s obnovitelnými zdroji energie, vstoupil do klubu před devíti lety a postupně jej mění k obrazu svému.

Forest Green Rovers ale stoupá i co se týče sportovní kvality. Ještě před devíti lety

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Fotbal

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější