Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kampani Warrenové se daří. Forbes už radí bohatým, jak před potenciální prezidentkou chránit svůj majetek

Elizabeth Warren Foto: ElizabethForMa, Flickr
Elizabeth Warren Foto: ElizabethForMa, Flickr

Adeptka na nominaci Demokratické strany na prezidentku USA Elizabeth Warrenová se v průzkumech volebních preferencí dotahuje na dosavadního favorita Joea Bidena. Chce Američanům opravit kapitalismus.

Čtyři hodiny. Tak dlouho trvalo, než se s Elizabeth Warrenovou vyfotili všichni zájemci po jejím setkání s voliči v polovině září ve Washingtonově parku v New Yorku.

Kandidátka totiž slíbila, že kdo si ve frontě počká, ten fotku dostane. Úplně každý. Že to bude trvat dlouho, se dalo čekat – na setkání dorazilo přibližně 20 000 lidí. Nevypadalo to ale, že by jim to vadilo. „Dvě až tři hodiny,“ odpovídali někteří lidé místním reportérům, když se jich ptali, jak dlouho jsou ochotni čekat.

Rodiny s dětmi měly přednost, aby nemusely stát ve frontě tak dlouho. Někdo si dokonce do fronty objednal pro ukrácení dlouhé chvíle pizzu.

Podle štábu Warrenové si pro fotku s kandidátkou nakonec přišly čtyři tisíce lidí.

Selfie se těžko přepočítávají na hlasy, ale Warrenové hvězda stoupá. V celonárodních průzkumech stabilně roste a začíná se mluvit o tom, že by mohla ohrozit dosavadního favorita demokratických primárek, bývalého Obamova viceprezidenta Joea Bidena.

Bernie Sanders, Joe Biden a Elizabeth Warrenová v debatě adeptů z Demokratické strany v texaském Houstonu.
Foto: Mike Blake, Reuters

Z Oklahomy na Harvard

Málokdo naplňuje stereotypní představu o „elitách z měst na amerických pobřežích odtržených od opravdového života“ jako profesorka práva z Harvardu, která chrlí své plány jeden za druhým a v americkém senátu zastupuje stát Massachusetts.

Warrenová ale nepochází z privilegovaných poměrů. Narodila se v Oklahomě, část svého života a studií strávila v Texasu. Její otec prodával ploty a obkladačské potřeby, její matka byla ženou v domácnosti. Warrenová má tři starší bratry, kteří všichni sloužili v armádě.

Její otec ztratil práci, když prodělal infarkt. Rodina tehdy přišla o auto a byla podle Warrenové krok i od ztráty domova. Zachránila ji tehdy její matka, která začala za minimální mzdu pracovat v telefonním centru jednoho maloobchodního řetězce.

Ani akademická dráha studentky Elizabeth nebyla vůbec přímočará. Z první vysoké školy odešla po první svatbě, aby mohla být doma s dětmi. Ve 22 letech se jí totiž narodila dcera.

Doma to ale Warrenová moc dlouho nevydržela. Dokončila vzdělání a začala učit právo.

Nesplacené dluhy

Warrenová bývá popisována jako levicová kandidátka blízká dalšímu adeptovi na prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, krajně levicovému Berniemu Sandersovi. Při debatách se svými soupeři z řad demokratických kandidátů stojí právě se Sandersem na jedné straně barikády proti středovým oponentům. Oba kandidáti se snaží navzájem příliš nenapadat.

Magazín Forbes už dokonce pro své bohaté čtenáře zveřejnil návod, jak před Warrenové daňovými plány ochránit jejich majetky, pro případ, že by se nakonec stala prezidentkou.

Ale zatímco Sanders je ve svých levicových názorech konzistentní už desítky let, Warrenové světonázor se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější