Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemusíme lidi nutit jezdit elektroauty, důležitější je nedovážet věci zbytečně přes celou Zemi, říká klimatolog

Na nedávnou středoškolskou stávku za klima se studenti sešli na staroměstském náměstí. Foto: Ludvík Hradilek
Na nedávnou středoškolskou stávku za klima se studenti sešli na staroměstském náměstí. Foto: Ludvík Hradilek

Summit v New Yorku sledoval také klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. „Je samozřejmě pozitivní, že se politici o téma zajímají, vnímají ho jako zásadní a budou nakloněni změnám. Pak je na vědcích a ekonomech, aby nastavili sílu opatření pro zmírnění změny klimatu nebo přizpůsobení se změnám v takovém rozsahu, aby byla účinná, ale zase naopak finančně reálná,“ podotýká Zahradníček s tím, že politici teď pod velkým veřejným a mediálním tlakem slibují značné množství opatření, ale pak je na voličích, aby dohlédli, jestli tyto sliby plní.

„Nutné je, aby s opatřeními na zmírnění klimatické změny začaly i státy, které vypouštějí nejvíce skleníkových plynů, jako jsou USA, Čína a Indie. A nechápaly to pouze ekonomicky negativně, ale naopak jako ekonomickou možnost rozvoje hlavně v oblasti hi-tech technologií,“ míní klimatolog.

Pozitivně vnímá, že česká vláda pro další roky vyčlenila na boj s klimatickou změnou a na zmírnění dopadů sucha asi 30 miliard korun. Francouzský prezident Emmanuel Macron na pondělním summitu uvedl, že by státy měly boj s klimatickými změnami zahrnout do svých obchodních a finančních politik. Neměly by podle něj dovážet zboží, které zvyšuje znečištění ovzduší v jiných zemích. „Určitě by měla vláda více zatlačit v oblasti politiky dovážení komodit z dalekých zemí. I tím, že je dokážeme vyprodukovat sami. Zaprvé to pomůže domácí ekonomice a zadruhé výrazně snížíte uhlíkovou stopu,“ míní Zahradníček.

Co se ale týče proměny energetiky a ukončení spalování uhlí, je klimatolog

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější