Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Gretina slova jsou důležitá. Je tady velikánský průšvih, musíme přitlačit, říká exministr Moldan

Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová na klimatickém summitu OSN v New Yorku 23. září 2019. Foto: Reuters
Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová na klimatickém summitu OSN v New Yorku 23. září 2019. Foto: Reuters

Zástupce Česka na klimatickém summitu v sídle OSN v New Yorku na rozdíl například od Slovenska nepromluvil. Podle prvního porevolučního ministra životního prostředí, geochemika a ekologa Bedřicha Moldana je to důkaz, že Česko nemá dost ambiciózní plány, jak snížit emise, a k tématu nemá co říct. Místo volání po realismu a propočítávání by si podle něj měla vláda stanovit odvážný cíl a k němu směřovat. Na summitu v New Yorku s emotivním projevem vystoupila i švédská aktivistka Greta Thunbergová. „Myslím si, že není zmanipulovaná, ale i kdyby byla, podstatné je, co říká, ne jestli si to vymyslela sama, nebo jí to někdo poradil,“ říká v rozhovoru Moldan.

Splnil klimatický summit z vašeho pohledu očekávání, že státy přinesou konkrétní kroky ke zmírnění klimatické změny?

Myslím, že je ještě brzy na celkové zhodnocení. V médiích jsme viděli, jak Emmanuel Macron a Angela Merkelová hlásí, že zvýší příspěvky do klimatického fondu. Státy se hlásí, že udělají vše pro klimatickou neutralitu do roku 2050. To je velmi nadějné. Zdá se, že to generální tajemník OSN António Guterres vedl dobrým směrem, protože odmítl řečičky a chtěl konkrétní závazky. Jak víme, nebyl tam ani Andrej Babiš, ani zástupci Austrálie, Japonska, Brazílie. Když pak člověk viděl emotivní projev Grety, muselo to na lidi působit.

Poslední dobou zaznamenávám určitý zlom ve veřejném chápání celé záležitosti. Dokonce i v Česku se o to lidé začínají víc zajímat, a my přitom patříme k těm nejkonzervativnějším.

Vystoupení Grety Thunbergové vyvolalo mnoho reakcí, ať už pozitivních, či negativních. Americký prezident Donald Trump si z ní na Twitteru utahoval, francouzský prezident Macron se nechal slyšet, že tato rétorika rozděluje lidi. Co si o jejím apelu myslíte vy?

Slovo rozděluje je dneska velmi populární… Mně je to sympatické, rozhodně to podporuji, a jestli to rozděluje společnost… co se dá dělat? Musíme se smířit s tím, že ne všichni to chápou. A není možné očekávat od mladé studentky, že bude takticky psychologicky mluvit ke všem. Je to velmi naléhavá výzva a to je na tom podstatné. Dneska jsem se setkal při diskusi s jedním vlivným politikem, který říkal, že je zmanipulovaná. Já si především myslím, že není, ale i kdyby byla, podstatné je, co říká, ne jestli si to vymyslela sama, nebo jí to někdo poradil.

Proč vás oslovuje to, co říká?

Protože lidi skutečně burcuje, říká velmi podstatné věci: podívejte se, je tady velikánský průšvih, vy děláte málo, koukejte přitlačit.

Jak vnímáte signál, že zástupce Česka na summitu nemluvil? Znamená to, že nemáme dost ambiciózní plány? Že nemáme co říct?

To přesně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější