Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman tlačí na šéfa žalobců. Chceme s ostatními stranami hledat kandidáta na Hrad, říká Rakušan

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan věří, že kdyby byly předčasné volby, šly by do nich opoziční demokratické strany společně – jen bez Pirátů. Další případnou spolupráci ale podle něj mohou pokazit senátní volby a boj o šéfa Senátu. V rozhovoru pro Deník N také říká, že STAN už nyní hledají kandidáta na prezidenta, který by dodržoval ústavu.

Tento týden bude Sněmovna projednávat ústavní žalobu na prezidenta republiky. Má podle vás šanci na úspěch?

Nemá. Hlasy pro ni ve Sněmovně téměř jistě nejsou, ale to není důvod, aby se neprojednávala. Debata bude náročná, ale i když předjímáme výsledek hlasování, nebude zbytečná. Ještě stále jsme v demokratické zemi a senátoři uplatnili své ústavní právo dát podnět.

Vaši senátoři tu stížnost podpořili, ale i část prezidentových kritiků, tedy ODS a Piráti, žalobě vyčítají, že obsahuje body, které jsou spíše porušením politické kultury než ústavního pořádku. Není to problém?

V současné politické situaci by neprošel žádný návrh. V rámci STAN jsme také diskutovali, zda by nebyla racionálnější ústavní žaloba, která by se věnovala jenom jednoznačným případům. Na druhou stranu senátoři se po vlastní diskusi rozhodli pustit do světa tuto žalobu a jen Ústavní soud je jednoznačně schopný posoudit, co ještě je, a co už není ústavní. Je dobře, že takový podnět vznikl. Podle mě by bylo lepší, kdyby byla cílenější, ale přesto ji podpoříme, protože žádná jiná autorita není schopna říct, zda se prezident pohybuje na hraně, nebo už za hranou ústavy. Že se pohybuje minimálně na hraně, o tom nepochybují ani jeho podporovatelé.

Když nevěříte v úspěch žaloby, jak jinak byste chtěli regulovat prezidenta Miloše Zemana, aby dodržoval svoje povinnosti a aby se pohyboval v rámci svých pravomocí?

Je to vázáno na osobnost pana prezidenta Zemana. Odmítl jsem úvahy ODS, že bychom se měli vrátit k parlamentní volbě. I když prezident nectí samu podstatu ústavy, není to důvod, abychom přijímali ústavní změny. Neexistuje žádný prostředek, který by v současné době Miloše Zemana reguloval. Zahrával by si se všemi prostředky a pokoušel by se překračovat veškeré hranice, které tady jsou. Je to jeho osobnostní nastavení. Vnáší do společnosti neklid a v poslední fázi své politické kariéry chce dokázat, že je nejsilnějším hráčem na politické scéně.

V celém příběhu mě spíš než chování Miloše Zemana překvapuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější