Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusové upravovali údaje v databázi, hrozí jim olympijská stopka. Teprve se zjišťuje, kam až doping sahal, říká expert

Ruská olympijská výprava na zimních hrách ve Vancouveru. V Tokiu Rusům hrozí, že budou závodit znovu pod neutrální vlajkou.
Ruská olympijská výprava na zimních hrách ve Vancouveru. V Tokiu Rusům hrozí, že budou závodit znovu pod neutrální vlajkou.

O víkendu začíná v Dauhá atletické mistrovství světa. Stejně jako před dvěma lety v Londýně se na šampionátu v Kataru nepředstaví ruští atleti. Tedy ne pod ruskou vlajkou. Rusům teď na základě nového zjištění Světové antidopingové agentury (WADA) navíc hrozí, že nebudou moct příští rok startovat ani na olympijských hrách v Tokiu.

Výjimku od Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) dostalo pro nadcházejícím mistrovství světa v atletice pouze 29 ruských sportovců, kteří ale nesmí závodit pod vlajkou své rodné země. Pro porovnání: před dvěma lety startovalo na atletickém světovém šampionátu pouze devatenáct ruských atletů z největší země na světě. Ti, kteří budou v Dauhá startovat pod neutrální vlajkou, dostali výjimku na základě speciálního povolení od IAAF. To atlet získá, když splní antidopingová kritéria.

Rusům navíc hrozí, že nebudou moct startovat ani příští rok na olympijských hrách v Tokiu a také na dalších velkých sportovních akcích typu mistrovství světa ve fotbale. Důvodem jsou nesrovnalosti, které objevila Světová antidopingová agentura (WADA) během vyšetřování databáze údajů ruských sportovců, kterou zkoumá od začátku letošního roku.

Podle britského BBC mají nyní Rusové tři týdny, aby zmíněné nesrovnalosti vysvětlili. „Existují důkazy, že některá data byla vymazána,“ řekl BBC Jonathan Taylor, který má ve WADA na starost přezkoumávání dodržování předpisů. „Porovnali jsme data, která jsme získali v minulosti, s daty, které jsme obdrželi letos od Rusů. Jsou tady otázky, jež musíme ruské straně položit,“ doplnil generální sekretář agentury Olivier Niggli.

Úpravy v databázi

Ruská databáze má pomoci k rozklíčování podezřelých případů, které poté WADA přepošle národním federacím. Původně měla kontrola údajů a vzorků z moskevské laboratoře trvat do konce června. „Těch dat bylo opravdu velké množství, takže to trvalo hodně dlouho. Mám z toho dojem, že se ruská strana pokusila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější