Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotograf Tomki Němec: Jak Praha otevřela východním Němcům cestu na Západ

Běženec z východního Německa se snaží dostat přes bariéru, kterou hájí příslušník Veřejné bezpečnosti. Foto: Tomki Němec / 400ASA
Běženec z východního Německa se snaží dostat přes bariéru, kterou hájí příslušník Veřejné bezpečnosti. Foto: Tomki Němec / 400ASA

Konec září 1989 v Československu nenaznačoval, že by se blížil pád komunistického režimu. Dojem mimořádného děje bylo možné získat jen na Malé Straně. Tisíce lidí tehdy prchaly před východoněmeckým režimem Ericha Honeckera – a vzaly to mimo jiné přes Prahu, respektive přes západoněmeckou ambasádu na Malé Straně. Jejich cílem byla druhá strana železné opony, západní část Německa.

Tomki Němcovi bylo šestadvacet, když exodus východoněmeckých uprchlíků dokumentoval. Měl jednu velkou výhodu – trvalé bydliště měl tehdy u své babičky ve Vlašské ulici na Malé Straně, kde západoněmecké velvyslanectví sídlilo. „Tím, že jsem bydlel ve Vlašské, mohl jsem stát za zády policajtů a něco vyfotit. Byl tam i zmatek. Nebylo to jako Palachův týden, nikoho tam nebili. Jen to občas uzavřeli, protože se zřejmě báli, že by to celé mohlo eskalovat v nějaký nepokoj,“ popisuje s odstupem třiceti let tehdejší situaci.

Se svým fotoaparátem mohl bez problémů procházet z ulice Na Tržišti, kde v některé dny, kdy útěk východních Němců vrcholil, stály policejní kordony. „Byl to intenzivní rok, který začal Palachovým týdnem… A exodus východních Němců do všech těchto událostí zapadal, jako by se režim skutečně drolil,“ popisuje pro Deník N.

Tomki Němec

Byl osobním fotografem prezidenta Václava Havla. Hned dvakrát byl oceněn v rámci prestižní soutěže World Press Photo. V roce 1995 získal 3. místo v kategorii Daily Life.

Přeplněné Tržiště. Foto: Tomki Němec / 400ASA

Dostat se nad kordon policistů šlo ale i jiným způsobem. Třeba herec Jiří Štrébl, který v té době hrál v divadle Rubín na Malostranském náměstí, během představení, když měl zrovna pauzu na jevišti, vybíhal z divadla a skupinky po čtyřech pěti uprchlících vyváděl uličkou mezi Malostranským náměstím a Vlašskou. Byla to úniková cesta, o níž policisté nevěděli a přes kterou se Štréblovi podařilo provést asi padesát východních Němců.

Vždycky vylezl na náměstí a kývl na skupinku, které se lámanou němčinou zeptal, zda chtějí na ambasádu. Ne každý byl v tu chvíli tak důvěřivý, aby se s cizím člověkem do tmavého průchodu vydal. Většina ale beze slova kývla a Štréblovi se do rukou svěřila. Ten takovou skupinku uprchlíků za pár vteřin vypustil ve Vlašské, odkud to už bez dozoru policistů měli pár desítek metrů k velvyslanectví.

Velvyslanectví západního Německa je plné. Nastalo dlouhé čekání. Foto: Tomki Němec / 400ASA

U západoněmecké ambasády plály silné emoce. „Když vidíte, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

17. listopad

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější