Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

1. října 2019: Den, kdy si Čína dá k narozeninám sebevědomí. Noční můry mají zákaz

„Každý je svědkem, průkopníkem a budovatelem nové éry.“ Čínská lidová republika slaví sedmdesátiny. Foto: Reuters
„Každý je svědkem, průkopníkem a budovatelem nové éry.“ Čínská lidová republika slaví sedmdesátiny. Foto: Reuters

1. října 1949 stanul Mao Ce-tung před bránou Nebeského míru v Pekingu, aby vyhlásil triumf lidu. Na stejném místě teď Čínská lidová republika ve velkém oslaví své 70. narozeniny. Supermoderní zbraně a víra v soudruha Si Ťin-pchinga jsou vřele vítány, frustraci s panikou je vstup zákazán. A kromě nich i holubům a balónům.

Je horký den na samém konci léta. Do zelených strání posetých terasovitými políčky se zakusuje ohromný lán rudé. Lidské postavičky v něm sotva zahlédnete, tak jsou proti němu drobounké. Ledaže byste si vzali dalekohled a vystoupali za lepším výhledem do okolních kopců.

Jenže komu by se chtělo zkoumat detaily, když se vám naskytne tak monumentální pohled! Zelenohnědé údolí protíná červený pás obkroužený bílými silničkami a zkrášlený pěticí žlutých hvězd. Ta největší představuje Komunistickou stranu Číny a obrovské vlajce z květin, kterou právě máte před očima, vládne stejně jako komunisté Číně. Už celých 70 let.

Čas na oslavu ve velkém stylu.

Zrovna na tuhle vlajku padlo 50 hektarů okresu Ťin-tchang v jihozápadní provincii S‘-čchuan a bůhví kolik rudých a žlutých květů. Ale Čínská lidová republika je čtvrtá největší země světa – ta naše by se do ní vešla 122krát – a sedmdesátiny slaví jen jednou jedinkrát. Jedna vlajka ČLR, jakkoli olbřímí, nestačí.

Takže v jižní provincii Jün-nan (i mnohde jinde) najdete další. Vedle ní také vlajku KS Číny s emblémem srpu a kladiva, státní znak ČLR s nápisem 1949–2019 a populární slogan o čtyřech znacích, který lze přeložit jako „Obdarujme Čínu“.

A kdybyste mohli svobodně cestovat Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang, kromě koncentračních táborů byste v tamních polích objevili obří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

70 let komunistické Číny

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější