Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Rozum a cit v lodičkách, prezident coby zlý král a Mišík, co ji pořád ještě nepotkal

Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N
Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N

Nejdůležitější události dne zachycené redakcí Deníku N a dalšími médii vybrala Jana Ciglerová.

Vždycky mě rozčílí, když někdo tvrdí, že ženy jsou samy sobě největším nepřítelem, ale dneska jsem těmto hlasům musela dát za pravdu. To když čtyři političky uspořádaly snídani pro média, na které chtěly představit svoji práci, a už v jejím názvu „Rozum a cit v lodičkách“ stihly použít dva sexistické stereotypy. Takže, milé poslankyně: stereotypy škodí a ubližují, protože generalizují, a kdybyste to nevěděly, jsou ženy, které nenosí lodičky, a jsou neméně ženské a jsou ženy, které nejsou citlivé, a ty jsou rovněž ženské. Kdybyste ještě někdy něco pořádaly a nebyly si jisté názvem, zavolejte mi.

Kdyby mi volala jedna z té čtveřice, konkrétně Monika Červíčková, asi bych trochu váhala, zda její pozvání přijmout. Kromě toho, že je ve Sněmovně jako poslankyně za hnutí ANO, tak také vede cestovní agenturu, která pořádá různé zájezdy, a jedním z nich je také… ano, prohlídka Sněmovny. Kdo si zájezd objedná, dostane ho v balíčku, za který zaplatí, i když poslankyně tvrdí, že z toho žádné peníze nemá a konflikt zájmů v tom nevidí. Ten v tom ale vidí mluvčí Senátu, jak v neuvěřitelném článku popsalo naše fenomenální trio Janáková, Mazancová, Prchal (Lukáš, aby bylo jasno).

To nejdůležitější se ale začalo dít už včera a dnešek patřil hlasům, které slova prezidenta Zemana o tom, že zastaví případné trestní stíhání Andreje Babiše, zasazovaly do kontextu. Prezidentova vyjádření, která jsou v přímém rozporu s tím, co sám kdysi řekl, byla tak šokující, že se nad nimi ošíval i sám Andrej Babiš.

Proto vedení Deníku N, šéfredaktor Pavel Tomášek a ředitel vydavatelství Ján Simkanič, zveřejnilo znepokojený komentář o tom, že tentokrát je situace opravdu vážná. „Česká republika jako demokratický a právní stát je ve vážném ohrožení,“ upozorňují autoři úvodníku. „Prezident nenechá orgány státu k tomu povolané, aby dokončily svou práci a rozhodly o případné trestní odpovědnosti premiéra, a rozhodne o ní sám.“

Na poplach bije i celonárodní autorita v oboru práva, bývalý předseda a nyní člen Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Podle něj je abolice pro Babiše „šklebem zlého černokněžníka“. Hance Mazancovérozhovoru soudce Baxa připodobnil Zemana ke zlému králi, který tím říká: „Dělejte si, co chcete, vy červi.“ Podle Baxy jsou prezidentova slova „napůl výhrůžná, napůl pohrdavá. Já to rozhodnu, já budu poslední“.

Jestli je za Zemanovými slovy jen černokněžnická zloba, nebo promyšlená strategie, analyzuje v komentáři Zeman Osvoboditel (Babiše) Jan Moláček: „Prezidentovi maximálně vyhovoval premiér s trestním stíháním na krku. Když už hrozilo, že se ho zbaví, pak bylo pro Zemana nejvýhodnější zařídit to tak, aby za to musel být Babiš vděčný jemu.“

Protože zítra Deník N nevychází, nabízím vám místo titulní strany nádhernou fotku Vládi Mišíka, ke které si určitě pusťte jeho poslední album Jednou tě potkám, které dneska vydal. Je to prý nejosobnější výpověď v jeho životě. Velmi osobní je i rozhovor, který vedl s naší oblíbenou Lenkou Vrtiškovou Nejezchlebovou. Oběma se to moc povedlo.

„Nechci být důchodce, co krmí labutě,“ řekl Vladimír Mišík Lence Vrtiškové Nejezchlebové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Co píší jinde?

Ve dvanácti slovenských městech se dnes konaly protesty Za slušné Slovensko. V Bratislavě přišlo podle organizátorů zhruba pět tisíc lidí. Účastníci připomněli vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, píše náš starší slovenský bratr Denník N.

Ale po dramatickém dění v Česku jistě chápete, že mám dny, kdy bych si zpravodajství nejraději sestavila ze zpráv o krásných a neklidných lidech, a dnešek je jedním z nich. Většinou je to jen odpočinkové, ale někdy to bývá i poučné. Nebo vy jste například věděli, kdo je člověk, který je sapiosexuální? Dneska udělal svůj coming out můj oblíbený britský producent Mark Ronson. A protože patří k nejhezčím mužům na světové hudební scéně, potřebujete vědět, kdo že ho to vlastně přitahuje a komu nedokáže odolat. Nápověda: všichni čtenáři a čtenářky Deníku N u něj mají šanci!

Ale jen pod jednou podmínkou. Že se k Deníku N řádně přihlásí v hlasování o Křišťálovou lupu. Dostali jsme totiž čtyři nominace a z toho dvě jsou veřejná hlasování, kde nás teď lidé můžou podpořit: Cena popularityZpravodajství a publicistika. Stačí kliknout na tenhle odkaz, kde je v těchto kategoriích Deník N i zaškrtnut, a šance na přitažlivost pro sapiosexuály se obratem zvyšují.

Horké přestupy v zákulisí

A jedna horká novinka z mediálního světa české žurnalistiky: Plánovaná stanice CNN Prima News získá výraznou posilu. Z redakce Seznam Zprávy k ní přechází hvězda českých obrazovek Filip Horký, o jehož přestupu jako první informovalo Info.cz. Česká pobočka světové ikony začíná vysílat na jaře, tak Filipovi přejeme, ať si ten obrazovkový detox do té doby vychutná.

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější