Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Abolice pro Babiše je škleb zlého černokněžníka. Tohle není právní stát, říká soudce Baxa

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

S abolicí je třeba nakládat uvážlivě. V rozhovoru pro Deník N to říká bývalý předseda a nyní soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Prezident Miloš Zeman podle jeho názoru oznámením, že by v případě obnovení trestního stíhání předsedy vlády použil právo abolice, říká, že práce orgánů činných v trestním řízení je zbytečná. „Abolice fungují, ale za předpokladu, že ústavní činitelé jsou lidé na svých místech,“ míní Baxa.

Prezident Miloš Zeman oznámil, že pokud nejvyšší státní zástupce zruší rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, je připraven využít svého práva abolice. Jak jeho krok hodnotíte?

Když slyším, že prezident republiky je poslední pojistka právního státu, tak tohle vyjádření už není karikatura právního státu, to je skutečně škleb. Škleb takového zlého krále nebo černokněžníka, který říká: dělejte si, co chcete, vy červi. A je to takové napůl výhrůžné, napůl pohrdavé. Já to rozhodnu, já budu poslední.

Tohle není právní stát. Samozřejmě nikdo prezidentovi neupírá abolici, o kterou se dělí s předsedou vlády nebo jím pověřeným členem vlády. Ale je třeba uvážlivosti, zdrženlivosti, nechat orgány činné v trestním řízení dělat to, co je v jejich pravomoci. A případně do toho vstoupit, to jistě, ale ne tím šermovat.

Ohrazuji se jako soudce. Ať ten, kdo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější